Най-богатите жители на Великобритания за първи път станаха братята Давид и Саймън Рубен, чието състояние е оценено на 13,1 млрд. паунда (18,8 млрд. долара). Това съобщи в. „Сънди Таймс“, публикувал традиционния списък на най-заможните в Обединеното кралство.

Братята Рубен са преселници от Индия, заселили се във Великобритания през 50-те години на миналия век. Според вестника един от големите моменти в израстването им в деловите среди е тяхното участие в „алуминиевите войни“ в Русия през 90-те години. Основно бизнесът на братята Рубен е в сферата на пазара на недвижими имоти и частни капиталовложения.

На второ място с 13 млрд. паунда (18,7 млрд. долара) също са братя и също са преселници от Индия – Шри и Гопи Индуя, които се занимават с недвижими имоти, банков и ресторантьорски бизнес и търговия със стоки за широко потребление.

Челната тройка завършва роденият в СССР американски бизнесмен Леонард Блаватник, който миналата година беше начело на списъка. Неговата компания Access Industries обединява активи в областта на природните ресурси, недвижимостта, медиите и музикалния бизнес. Състоянието му се измерва с 11,6 млрд. паунда (16,7 млрд. долара). В десетката на богаташите, живеещи на Острова е и Алишер Усманов, собственик на холдинга „Металлоинвест“ и един от най-големите акционери във футболния клуб „Арсенал“, който със своите 7,58 млрд. паунда (10,9 млрд. долара) е на десето място.