Остров Горамара, разположен в областта Синдарбан в делтата на река Ганг, е подложен на драстично повишаване на морското ниво, заради измененията на климата. От 1969 г. насам островът е намалял наполовина.

Неотдавнашно проучване на океанографът Сугата Хазра установи, че близо 80 квадратни километра от Сундарбан са изчезнали през последните 30 години.

Повече от 600 семейства са се преместили от Горамара, съобщава Бизнес Инсайдър.

Фотографът Дейсунг Лий (Daesung Lee) прекара два месеца на острова, живеейки рамо до рамо с местните хора. "Първият ден, когато пристигнах, имаше отлив и видях на какво приличат бреговете на острова". Лий помолил жителите на острова да застанат на малки парчета земя до краищата на острова, за да покаже сериозността на проблема на тази земя.

Вижте стъписващите снимки на Лий, с които той спечели трето място в категорията "Съвременни проблеми" в Световния фотоконкурс на Sony за 2013 г.

На територията си Сундарбан има 54 отделни острови - делтата на Ганг е най-богата на речни острови в света. Те са разположени край бреговете на южен Бангладеш и източна Индия.

Затоплянето на климата причинява топене на ледниците, повишава нивото на океана и кара реката да тече по-бързо и така потапя бавно острова.

През последните 20 години, два други острова, близо до Горамара са отмити напълно.