Полярниците от завършилата наскоро 24-а антарктическа експедиция се събраха в учебно-научната база на Софийския университет „Гюлечица” в Рила, за да отчетат резултатите от успешно завършилата кампания.

Учените от сеизмологичните, геодезическите и геоложките проекти обобщиха научната си работа и представиха резултатите от изследванията си. Бяха обсъдени някои насоки за предстоящата юбилейна 25-а експедиция. Предвид оригиналните научни приноси се предвижда продължаване на работата по проектите и догодина, както и изкачване по премиерен маршрут на най-високия връх на о. Ливингстън в планината Фризленд и траверс на върхове в Тангра планина.

Като голям успех на завършилата експедиция, освен научната дейност, беше отбелязано източването на 4 тона нафта от ръждясали стари варели, затрупани под 7-метрова снежно-ледена покривка. Тя бе пробита с пароструйка и в образувалите се пещери бяха достигнати варелите, от които всеки момент можеше да изтече горивото в почвата и крайбрежните морски води. По този начин беше предотвратена екологична катастрофа в най-чистото място на планетата.