Кралят на Саудитска Арабия уволни министърът на водата и електричеството Абдула ал-Хусайен поради общественото недоволство от покачването на цените, съобщават държавните медии.

Крал Салман издал декрета в събота. С него той нарежда уволнението на министъра и временната му замяна от министъра на селското стопанство Абдел Рахман ал-Фадли, предаде официалната агенция СПА. Отстраняването на Ал-Хусайен от поста дойде в момент, когато правителството намали субсидиите за електричество, вода и други социални разходи. През март в. „Араб нюз“ съобщи, че Ал-Хусайен призовал гражданите да се сдобият с разрешителни за изкопаване на собствени кладенци пред лицето на ррастящите оплаквания от високите сметки за вода. По-рано този месец вестникът съобщи, че консултативният Съвет на шурата „не бил убеден“, когато негови членове атакували министъра и неговите подчинени за сметките за вода. През декември бяха предприети серия безпрецедентни реформи в кралството, което беше сериозно засегнато от падането на световните цени на петрола през последните две години.

Вицепрестолонаследникът Мохамед бин Салман, който е сочен като архитект на реформите, в понеделник е планирал да обяви програмата, насочена към диверсифициране на икономиката, след като 70% от приходите в държавната хазна зависят от петрола. Но в интервю за агенция Блумбърг принцът каза, че прилагането на новите тарифи за водата било „незадоволително“. "Сега работим усърдно за реформи в рамките на Министерството на вода, така че нещата ще бъдат в съответствие с приетия план", казал принцът, без да влиза в детайли.