Централната контролната комисия на ДПС ще е под шефството на Ахмед Доган. Това стана ясно от отчетния доклад на съпредседателите на партията, изчетен от Мустафа Карадайъ пред 9-ата Национална конференция в НДК.

Като една от необходимите промени, с които оператевното ръководство на ДПС да стане по-ефективно, той посочи прекратяването на практиката всички жалби и въпроси да се отправят до Централното оперативно бюро (ЦОБ). "Необходимо е да се даде нов импулс на контролните органи, което ще бъде и вътрешната система за сигурност в партията, и тези органи да са под шефството на почетния председател", каза Карадайъ. Целта е постигане на баланс и спраедливост в партията, за постоянен контрол на финансите и на дейността на партийните органи, включително и на представителите на партията в съответните власти, обясни той.

Големите неща се случват, защото има големи хора, които умеят да генерират енергия, умеят да я регулират. ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган, взриви залата Карадайъ, който се очаква до края на деня да бъде избран за председател.

ДПС остава, докато други преминават в сивата зона на забравата. Нека и този път да докажем, че ДПС ще пребъде, призова Карадайъ делегатите. И напомни, че в последните 25 г. партията е преживяла много опити за подмяна с различни политически проекти. Либералният ценностен код на ДПС се оказа изключително устойчив в сложното политическо време, в което живеем и се утвърждаваме, каза обаче той. ДПС се превърнала в либерална политическа марка и мярка, затова всеки новопоявил се политически субект неизбежно се съпоставял с нея.

Основният приоритет на ДПС днес е запазването на целостта и единството на партията, защото ДПС е така необходимият фактор на българския политически живот с уникалната си роля за запазване на мира, стабилността и сигурността - задължително условие пред всяко националноотговорно и адекватно на времето управление на страната, каза Карадайъ. Затова било необходимо с много разум и прагматизъм партията да избере верния път за покриване на високите критерии, които политическото време залагало пред нея.

Връщането към нормалността и в партията е процес, който трябва да е в основата на работата на партийното ръководство на всички нива, препоръча Карадайъ. И напомни, че решенията в ДПС се вземат само след дебати. В ръководството на партията трябвало да намерят място хора с вътрешнопартийна легитимност и авторитет, които познават структурите, имат непрекъсната комуникация с тях, имат достатъчно богат партиен опит, ползват се с доверието на избирателите и имат добро име в обществото. ДПС имало нужда от по-дълбока мотивация около ясна посока за развитие.

За да изпълним мисията си на националноотговорна партия и да отговорим на очакванията на избирателите си, е необходимо повече консолидация във вътрешната организация на партията, както и в партийните органи по хоризонтала и по вертикала, каза Карадайъ. И изказа благодарност към активистите и симпатизантите на партията в Турция.