Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще проведат среща утре, 25 април, от 10:30 часа, с представители на протестиращите превозвачи и туроператори.

Срещата ще се проведе в Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

БГНЕС припомня, че Съюзът на международните превозвачи обяви, че ще блокира движението на ГКПП към Гърция в 10 ч. сутринта на 29 април и това ще продължи до 8 май, като диапазонът за пропускане на превозни средства ще се ограничи до няколко часа дневно.

От туроператорски фирми веднага реагираха, че това би довело до огромни загуби. При пълна блокада при всички случаи щетите ще са приблизително около 100 млн. лв. за изходящия и за входящия туризъм, прогнозира Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА). В декларация те изразяват остър протест по повод официално обявената блокада на българско -гръцката граница по време на предстоящите великденски празници.

Те разбират и подкрепят аргументите на превозвачите, но се обявяват категорично против формата на изразяване на този протест. Според тях ефектът, който се търси, няма да бъде постигнат и основният ефект ще бъде насочен към българските граждани и към българския туризъм като цяло. Голяма част от българите избират Гърция, включително и за празниците. Така по техни данни такава блокада ще засегне над 100 000 българи, защото толкова са организираните пътувания. По време на Великденските празници са 50 000 и още толкова по време на Гергьовден.

През тези периоди обаче пътуват и много българи, които сами организират почивката си или пътуват по друга причина. Така от подобни действия, те пресмятат, че ще бъдат засегнати над 150 000 българи и техните семейства. Освен това се очаква в България по време на празниците приблизително 50 000 гости от Гърция.