В нито една от седемте държави от Европейския съюз, които прилагат винетна система, няма въведени нито дневни, нито шестмесечни и тримесечни винетки. Това заяви пред “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ министърът на регионалното развитие и строителството Лиляна Павлова.Според министър Павлова това е причината и в България да няма такъв тип винетки, именно защото анализите показват, че са неефективни, струват много повече за гражданите, и разходите за тяхното производство, дистрибуция, продажба и контрол са неефективни, нарушават изцяло устойчивостта на системата и не водят до добър контрол и приходи. А в крайна сметка целта на тази винетна система е да плаща за пътищата и с приходите от тези такси да се реинвестират и да се ремонтират пътищата. 

Безспорно това, което приема Парламента и законодателната власт, изпълнителната власт ще го приложим. Все пак когато се разглеждат едни законови промени, касаещи такъв тип сфери, трябва да се види какъв е опитът в останалите страни-членки на ЕС, които прилагат същата като нас винетна система, да се види какви са ползите и ефектите от една система и какво цели тя.

Не може да си позволим да ремонтираме стремително пътища, а трябва да разчитаме на приходите от тяхното ползване. Не случайно ние взехме решение да минем към смяна на модела на използването на пътищата и тяхното заплащане, която да доведе до този по-справедлив подход, за който всички се борим. А именно леките коли да плащат винетка и то електронна, и там контролът ще е по-добър. Но там ще премахнем една друга основателна критика към нас, и така те ще бъдат с валидност 12 месеца без значение в кой месец си я купил. Това ще стане веднага щом електронната винетна система бъде въведена, обясни министърът  на регионалното развитие и строителството.

Като опит за солидарност с тяхното негодувание сме взели като решение и винетките, но и бъдещите стикери да не се плащат за всички пътища, каза още министър Павлова:

От 20 000 км републиканска пътна мрежа, 20 000 км общинска мрежа, всъщност общинската става изцяло безплатна, а от републиканската ще оставим безплатна над 3500 км пътища. Това са тези малките, третокласните пътища, които свързват малки населени места.

В момента е обявена третата процедура за избор на изпълнител, който да реализира на практика т.нар. ТОЛ-система, уточни Лиляна Павлова:

Срокът за подаване на документите е до края на месец май, така че се надявам ако успеем да изберем изпълнител през лятото на тази година веднага да започне пререализация. Първият етап –въвеждането на системата ще трае от 8 месеца до 1 година. Аз се надявам, че ако започнем от есента на тази година, есента на другата година да имаме една работеща винетна система.

По повод предложението на министър Ангелкова процент от приходите в туризма да бъдат насочени целево за пътните дейности, Лиляна Павлова заяви, че всяка една инвестиция е инвестиция в бизнес, икономика и туризъм.

Министърът на регионалното развитие допълни, че "Пътната агенция" има готовност да осигури и обособи алтернативни маршрути и обходи, ако българските превозвачи наложат пълна блокада на гръцката граница по Великден и Гергьовден.