Предсрочни парламентарни избори се провеждат днес в Сърбия. Те са 11-тите след въвеждането на многопартийна система през 1990 г., седмите предсрочни в страната и третите за последните няколко години, съобщи БГНЕС.

За 250 места в Скупщината (парламента) ще се борят 3270 кандидати, представени в 20 партийни листи. Експерти и анализатори единодушно прогнозират победа на коалицията „Александър Вучич – Сърбия побеждава” .

Много политически анализатори смятат, че именно Вучич е инициатор на провеждането на избори две години по-рано, за да консолидира властта, използвайки момента, в който партията му е най-популярна. В хода на кампанията той нееднократно заяви, че стратегическата цел на неговата партия е членството на Сърбия в ЕС, съхраняване на добрите отношения с Русия и привличане на инвестиции в страната.

Прогнозите на политолозите

Според прогнозите на политолозите в парламента ще влязат още Социалистическата партия на Сърбия, начело с вицепремиера и министър на външните работи Ивица Дачич, както и опозиционната коалиция „За справедлива Сърбия – Демократическата партия”.

Добър шанс за влизане в парламента имат и Сръбската радикална партия, оглавявана от Воислав Шешел, и коалицията „Двери – Демократическа партия на Сърбия”, които се против членството на Сърбия в ЕС и НАТО. За да си спечелят място в парламента през следващите 4 години, партиите и коалициите трябва да преодолеят 5-процентовата бариера.

Влиятелният сръбският вестник "Политика" отбелязва, че в хода на тази предизборна кампания, в сравнение с предходната, темата за евроинтеграцията е много по-малко застъпена. Много по-малко се говореше и за проблема с Косово, коментира изданието. "Темите на тазгодишните кампании не бяха толкова мащабни, основните акценти в тях бяха вътрешно-политически", добавя вестникът.

Най-смела в предизборните си обещания беше Сръбската прогресивна партия (СПП), която обеща да увеличи чуждестранните инвестиции и наблегна на „светлото бъдеще, очакващо страната”. Социалистическата партия на Сърбия (СПС) обяви, че ще се бори за повече права на работниците и подобряване на положението на уязвимите групи. Демократическата партия, както и много други опозиционни партии, обещаха да възстановят орязаните заплати и пенсии и дори да ги увеличат, като се застъпиха и за защита на земеделската земя от чужденци.

Политическият анализатор Боян Клачар определи като "една от отличителните черти на тази кампания” липсата на сериозен дебат за обществената политика. Според него "кампанията е мудна и монотонна, без тема, без идея, но не толкова заради липсата на средства, а заради това, че партиите изчерпаха темите и се почувстваха неспособни да изпълнят обещаното".

Време за размисъл

В полунощ местно време в четвъртък срещу петък в Сърбия настъпи „ден за размисъл”, който ще продължи 68 часа до 24 април в 20:00 часа, когато избирателните секции ще затворят и ще започне преброяването на гласовете.

Според председателя на Републиканката избирателна комисия (РИК) Деян Джурджевич първите предварителни резултати от гласуването ще бъдат известни около 22.00-23:00 часа на 24 април. Изборите ще бъдат наблюдавани от 1687 вътрешни и 196 международни наблюдатели.

Инициаторът на предсрочните избори

На 3 март премиерът Александър Вучич изпрати до президента Томислав Николич официално предложение за разпускане на парламента и назначаването на предсрочни парламентарни избори, като оправда това с нуждата на правителството от „ясен вот на доверие, за да завърши започнатите реформи и да доведе Сърбия до вратата на европейското семейство".

На 4 март Николич подписа указ за разпускане на парламента и насрочи предсрочни парламентарни избори на 24 април. Той изрази надежда, че Сърбия и след изборите "ще продължи започнатите реформи и няма да се отклони от пътя, по който е поела”. Според президента "провеждането на реформи е сериозно и трудно, поради което е необходимо гражданите да изразят своята позиция – подкрепят ли реформите или съществува по-добра идея, заслужаваща доверието на гражданите”.

Повече от 6,7 милиона избиратели Както съобщи Националната избирателна комисия, имащите право на глас в предстоящите избори са повече от 6,7 милиона души. Избирателните секции в Сърбия ще бъдат отворени на 24 април в 7:00 часа местно време и ще затворят в 20:00 часа. Ще бъдат отворени 8378 избирателни секции, в това число 38 в чужбина.

Окончателните резултати, в съответствие с правилата, трябва да бъдат обявени не по-късно от 96 часа след края на гласуването, което означава до 20:00 часа местно време на 28 април.

Какво се случва след това

Връчването на мандата трябва да се случи в рамките на 10 дни от датата на обявяване на окончателните резултати от изборите. Така това ще се случи не по-късно от 8 май. Първото заседание на новия парламент трябва да се проведе не по-късно от 30 дни след обявяването на окончателните резултати от изборите. За съставянето на правителството са дадени максимум 90 дни, считано от датата на първото заседание на Скупщината. Конституцията предвижда разпускане на парламента, ако партиите не успеят да сформират правителство по време на този период.