Фаворитът на демократическата партия в президентската надпрева в САЩ Хилъри Клинтън с лекота спечели изборите в Ню Йорк. В американската политика Клинтън е играла различни роли – от сенатор до шеф на държавния департамент, но пък дали на масата от хората е известно, че тя е и носител на на награда „Грами“?

От Би Би Си се спряха на пет факта за бившата първа дама и, не е изключено, и първата жена президент на САЩ, които са малко известни.

Използваното за нея кодово име от Сикрет съввис, докато обитавала Белия дом, е било „Вечнозелената (Evergreen), докато нейният съпруг е бил „Орелът“ (Eagle).

През 1997 г. Хилъри Клинтън получава наградата „Грами“ в раздела „Най-добра реч или немузикален албум“. Тази награда тя получила за аудиверсията на книгата си „Необходимо е цяло село“, посветена на образованието и възпитанието на децата. Хилъри Клинтън е автор на няколко книги, сред които и мемоарите й „Историята на моя живот“.

През 2000 г. Хилъри Клинтън се включи в предизборната надпревара за сенаторско място от щата ню Йорк, с което се превърна в първата в историята на САЩ съпруга на президент, победила в избори. През 2006 г. тя беше преизбрана на този пост с голяма преднина пред съперника си Джон Спенсър.

Когато през 1975 г. Хилъри Родъм се омъжва за бъдещия президент на САЩ Уилям Клинтън, тя не взима неговото фамилно име. Няколко седмици по-късно, когато Бил Клинтън полага клетва, неговата жена сменя фамилията си и става Хилъри Родъм Клинтън. Миналата година представители на нейния предизборен щаб казали през кореспондент на в. „Вашингтон пост“, че тя най-харесвала да я наричат Хилъри Клинтън.

През 2014 г., при обръщение пред членовете на националната асоциация на провачите на автомобили в Нови Орлеан, Клинтън казала, че от 1996 г. нито веднъж не е сядала зад волана и неспособността й да управлява кола е един от факторите, помрачаващи живота й като политик.“Последният път, когато седнах зад волана, беше през 1996 г., досега прекрасно си спомням този ден. За съжаление помнят го и от Сикрет сървис, защото от тогава никога не съм карала кола сама“, обяснила тя.