Директорът на Федералното бюро за разследвания на САЩ Джеймс Коуми заяви, че агенцията е платила повече, за разбиването на защитите на телефона, използван от един от стрелците в Сан Бернардино, отколкото самият Коуми ще изкара за седемте години и четири месеца, които предстои да изкара на поста си, предава Ройтерс.

По данни на ФБР и Службата по мениджмънт и бюджет годишната заплата на Коуми към януари 2015 г. е била 183 000 долара. Без увеличение или бонуси Коуми ще изкара 1,34 млн. долара докато е на тази позиция.

Това предполага, че ФБР е платила най-голямата сума до момента за подобен хакерски ход, надминавайки единият милион долара, платен от американската информационна компания за сигурност Zerodium да разбие защитите на телефони.

По време на участието си в Aspen Security Forum в Лондон Коуми беше запитан от единия от модераторите колко точно е платило бюрото за софтуера, който вероятно е успял да разбие защитите на iPhone.

"Много. Със сигурност е повече отколкото ще изкарам аз в останалата част от мандата си, която е седем години и четири месеца. Но според мен си струваше“.

Министерството на правосъдието заяви през март, че е отключило телефона на стрелеца от Сан Бернардино с помощта на трета страна, която не назова. Така беше сложен край на делото срещу Apple, което предотврати стигането до правен сблъсък на най-високо ниво, но остави въпроса за борбата с разкриптирането нерешен.

Коуми заяви, че ФБР ще има възможност да използва софтуера на третата страна и на други телефони от модела iPhone 5C, които ползват операционна система iOS 9.

В САЩ има около 16 млн. такива телефона, които са в употреба, сочат данни на IHS Technology. 84% от устройствата с iOS в момента са версията iOS 9 според Apple.