Преди четири години променихме изцяло приоритетите в българската енергетика от „голям шлем“ към три смислени приоритета – енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация. С подписването на Споразумението от Париж целият свят припозна същите приоритети и се обяви за устойчиво развитие в интерес на хората и в интерес на нашите деца и внуци.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Ню Йорк, където взе участие в церемонията за подписване на Споразумението от Париж за климатичните промени, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Устойчивото развитие е смисълът на всяко действие. Днес приоритетите на държавите по света се променят, но България ги промени още преди четири години“, посочи държавният глава. „Гордея се, че като представител на България положих подписа си под документ, който очертава бъдещето на планетата до края на XXI век. Преди четири години тръгнахме по този път, изведохме смислените приоритети и няколко години по-късно светът ги припозна. Можем да се гордеем с това“, коментира президентът.

Той определи историческия документ като голяма победа за България и за света. „С подписите си поехме ангажимент да допринесем за една по-чиста и по-зелена планета, а подписването на Споразумението за климата роди голямата надежда, че политическият елит на планетата може да действа отговорно и да се обедини“, каза още президентът.