В лагера на гръцко-македонската граница в село Сехово /Идомени/ вятърът носи във въздуха хвърчила, пускат ги пленените бежанци, блокирани от телената ограда, след затварянето на Балканския маршрут на мигрантите.

Децата тичат в свободната площ между палатките, в които са блокирани близо 10 000 мигранти, а хвърчилата се реят в небето. Но не политат, това са пленените детски хвърчила от Идомени, предаде БГНЕС.

След като са регистрирани в Гърция, мигрантите имат право да живеят и на външни адреси, стига са имат нужните средства. Тъй като повечето от тях са изхарчили каквото имат, за да стигнат до Гърция, сега живеят на палатки или в построените бараки. Палатките са навсякъде, край пътя, досам телената ограда, до пътя, край тях се суетят обитателите им, палят огън, тупат одеяла, в палатките лазят непроходили още деца. Палатки има и на самата жп-линия, на която има влак, който нито може да продължи напред, нито да се върне назад. Като самите бежанци.

Пътят между гара Сехово и селцето е своеобразно „стъргало”, където се разхождат деца, млади, стари, семейства с детски колички, млади момичета, облечени в традиционните арабски дрехи и забрадки. Десетина таксита чакат клиенти, деца играят навсякъде. Най-щастливи са тези, които здраво държат връзките на хвърчилата. Да не отлетят, макар, че на самите деца това е най-съкровената им, но неосъществима мечта.

На пет километра преди граничния пункт „Богородица” на последната бензиностанция на гръцка територия паркинга е окупиран от палатки, разположени досам пътя. Импровизирания стан е приютил около 500 мигранти незнайно от къде, всички твърдят, че са от Сирия или Афганистан. Мигрантите се движат из района на отсрещното платно ги респектира само една патрулка. Пристигнали са тук в началото на април, но не могат да продължат. Още няколко палатки има преди самата граница, пак до пътя.

Гара Идомени и едноименното селце, наричано преди години Сехово са се превърнали в лагер на неосъществените мечти. Да стигнат до Германия, но останали на граничната линия с Македония, преградена с телена ограда като в концлагер.

Гърция се превърна в огромен бежански лагер, след като Македония успя да спре потока на мигранти към западна Европа. Така гърците са оказаха заложници на собствената си политика, прехвърляйки организирано до македонската граница влизащите от Турция бежанци. Сега те не искат да се върнат обратно там, откъдето са тръгнали. А каква ще бъде новата им дестинация на предвижване, ще стане ясно съвсем скоро.

„Разискван бе и евентуалният риск намиращите се на границата с Македония бежанци да влязат в България и от там отново в Македония”, каза пред БГНЕС македонският външен министър Никола Попоски. Така мигрантите ще заобикалят телените прегради по македоно-гръцката граница.

Никола Попоски взе участие в Солун в двудневната министерска среща на Гърция, България, Македония и Албания, посветена на сътрудничеството между четирите страни за справяне с мигрантската криза.

Срещата се проведе по инициатива на гръцкия външен министър Никос Кодзиас, в нея участваха колегите му Даниел Митов, Никола Попоски, Дитмир Бушати, а също представители на вътрешните министерства, от българска страна това бе заместник-министърът Филип Гунев. Участваха и представители на Евросъюза, и на холандското вътрешно министерство.