Критикуват ни, че още не сме внесли дела си за сделката с Анкара.

Европейската комисия разкритикува 12 страни - членки на ЕС, че все още не са внесли своя дял във фонда на стойност 3 млрд. евро, които трябва да бъдат предоставени на Турция като част от споразумението за бежанците, пише сайтът “Политико”.

Сред тях е и България, която трябва да внесе 5,9 млн. евро по Механизма за бежанците в Турция, но още не го е направила. Другите страни са Белгия, Австрия, Полша, Литва, Словения, Хърватия, Румъния, Гърция, Кипър, Малта и Испания. Данните са от доклада, който ЕК представи в сряда за изпълнението на сключената на 18 март договорка с Турция.

В доклада се подчертава, че тези държави трябва бързо да изпълнят поетите ангажименти. Брюксел обеща за 2016 г. да отпусне 3 млрд. евро на Анкара, за да я подпомогне за справянето с мигрантите. 1 млрд. евро от тази сума се предоставя от бюджета на ЕС, а останалите - от всяка от 28-те държави членки.

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европа да “сподели бремето” с Турция по отношение на сирийските бежанци, съобщи Ройтерс.

“Трябва отново да посоча, че Турция, със 75 милиона граждани, е приела около 2,7 милиона сирийски бежанци. А Европейският съюз, с неговите 500 милиона граждани, вероятно досега е приел около 1 млн.”, каза Меркел.

Турция е изпълнила по-малко от половината от изискванията на ЕС за въвеждане на безвизов режим за краткосрочни пътувания на турски граждани в ЕС, заяви директорът на отдела на Европейската комисия по миграция и вътрешни работи Марит Сиган.

На 4 май Еврокомисията може да препоръча да премахне визите за гражданите на Турция, ако Анкара изпълни всички необходими договорености, предвидени в споразумението с ЕС. На този ден ЕК ще представи третия си доклад за напредъка в либерализирането на визовия режим за Турция.

Европейският съюз не бива да връчва ключа за собствената си безопасност на Турция, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в статия във френския в. “Фигаро”.

ЕС е длъжен да разработи единна и последователна миграционна политика, да вземе под строг контрол своите външни граници, но при все това не трябва да поверява ключа на своята безопасност в ръцете на други страни, на първо място в ръцете на Турция, категоричен е Туск.