Европейската служба за злоупотреби с еврофондовете - ОЛАФ, също ще провери скандалната схема за наемане на безработни на социалното министерство по сигнал на двайсетина фирми от Пловдив, Варна, Стара Загора, Карлово. Сигналът вече е и в българската служба АФКОС. Изпратен е и до вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин заради редица нарушения при провеждането на процедурата по схемата "Обучение и заетост" на ОП "Развитие на човешките ресурси". Работодателите настояват класирането да бъде отменено.

Вестник "Сега" припомня, че кандидатстването за 8.1 млн. лв. приключи само за два работни дни - на 25 март (петък) и на 28 март (понеделник), когато Агенцията по заетостта изненадващо прекрати приемането на заявки с мотива, че ресурсът от 8.1 млн. лв. е изчерпан. На третата седмица от скандала агенцията публикува пълния списък на всички кандидати и часа, в който са подали документите си. Така стана ясно, че одобрените 189 фирми са подали документи в първите 19 минути.

В сигнала си работодателите посочват няколко бюра по труда, които явно са работили със скоростта на светлината, защото са успели да обработят и въведат всички документи за кандидатстване буквално за секунди, и то при условие, че по подаването е работил само един служител. Такова е бюрото по труда в Карнобат, където според системата на АЗ първата фирма е регистрирана в 09.36.12 часа. Документите на следващата са входирани две секунди по-късно. И останалите одобрени осем фирми са регистрирани в системата през по-малко от минута. Всички те са одобрени. Със същата удивителна бързина са работили и бюрата по труда в Бяла, Велики Преслав, Дулово, Златоград, Исперих, Нова Загора, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Тутракан. В сигнала на работодателите се посочва, че тези бюра също са обработили и въвели заявките за около 60 секунди всяка - в Сливен и в Левски документи са въвеждани с по 7 секунди разлика. От АЗ отговориха, че в цялата страна са работили 107 бюра.

От Агенцията по заетостта първо обяснили пред "Сега", че документите се приемат в бюрата по труда, сканират се, след което се издава входящ номер. Фирмите твърдят, че има над 10 документа, задължителни при кандидатстването, и на практика не е възможно служителите да успеят да ги обработят с такава скорост. Необяснимо е и как първата одобрена заявка е регистрирана точно в 9.30 ч., когато е началото на приема.

"С оглед на горепосочените пропуски и нередности, считаме, че процедурата е опорочена, изборът на фирмите е невалиден и настояваме да се отмени и да се проведе отново, като се гарантират равните шансове и достъп от всички работодатели. Настояваме за гаранции и мерки, че тези груби нарушения няма да се повторят при следващите сесии за прием, като да се кандидатства електронно, както по всички останали процедури", пишат двайсетината фирми. Министърът очевидно няма такива намерения, а пред депутатите от ресорната парламентарна комисия коментира, че няма как да има злоупотреби или "някакво задкулисно разпределение".

"Остават съмненията за коректност и манипулиране на последователността на приетите заявления", пишат обаче фирмите. Причината е, че при изписване на регистрационните индекси, с които заявките са класирани, класираната на първо място фирма е с пореден номер 14, а тази на второ място - с номер 1. Заявление, подадено в 09.48.04 часа, е с пореден номер 244, но е на 182-ро място, а заявление, подадено в 09.48.05 часа с пореден номер 130, е на 175-о място в класирането.

Първоначално бяха одобрени 157 фирми, но след проверка на документите, подчинените на Калфин са елиминирали три фирми, а на други са намалили поисканата бройка работници, което е позволило повече фирми да се класират - 189. Отстранен е санаториумът на НОИ в Павел баня, който първоначално бе одобрен, въпреки че държавни структури не могат да получават пари по схемата. Тук е открит проблем, че не става дума за самостоятелен правен субект. Елиминирана е и "Петромакс секюрити груп" ООД, защото тя е уволнила в последните три месеца работници, за чиито места сега иска да наеме нови хора с европари. Третата отхвърлена фирма е "Албена" АД, защото е надвишила максималния брой работници и защото е отказала да предостави допълнителни документи. Други фирми обаче, които също бяха надхвърлили максимално позволената сума, за която може да кандидатства един работодател, са се поправили и Агенцията по заетостта ги е оставила сред одобрените. Така "Дюни" при първоначално поискани 230 работници е намалила бройката на 34, на "Белотекс-95" са намалени местата с 28 на 13 места. Това изчакване на фирмите да се поправят също е посочено в сигнала като нередност. Включен е и още един проблем - в деня на кандидатстването системата изобщо не е работила в Пловдив, Варна, Карлово, Ст. Загора и др. Така кандидатите там не са получили регистрация в реално време, което не им е дало равен шанс с останалите кандидати.