"Докопа" ги: Борисов изгони депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева и зам.-кмета Любомир Христов, Фандъкова – ръководството на градския транспорт.

Съмнителна поръчка за 60 спирки на столичния градски транспорт, обновени от фирма на съпруга на депутатка от ГЕРБ, предизвика домино от оставки. Заради излъчен репортаж по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов поиска и светкавично получи оставките на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева и зам.-кмета по транспорта на Столична община Любомир Христов. Впоследствие кметът Фандъкова поиска оставките на цялото ръководство на Центъра за градска мобилност.

Така Борисов изпълни и заканата си, произнесена преди дни пред актива на ГЕРБ: "Ако докопам някого от вас, пощада за никого няма да има". Въпрос с понижена трудност е какво щеше да стане, ако Ирена Коцева не беше "докопана" чрез тв репортаж.

Това е поредният случай на политика за пред и заради телевизията, демонстрирана от министър-председателя, който е безпощаден към хора, включително и от ГЕРБ, изобличени в тв разследвания (които са стигнали до милиони зрители) или при някоя зрелищна операция на прокуратурата и службите.

В същото време премиерът (и всички отговорни институции) остава сляп за източените милиони левове от джоба на столичани, чрез съмнителни поръчки за строителство, които се контролират от Любомир Христов, заместник на кмета Йорданка Фандъкова, която пък е зам.-председател на партия ГЕРБ.

Борисов е заварил Фандъкова в Амстердам с обаждането си за оттегляне на зам.-кмета Христов. Още с пристигането си в София тя е разписала подадената вече оставка и едновременно с това е поискала оставките на цялото ръководство на Центъра за градска мобилност. Приемането им е въпрос на време, тъй като решението трябва да бъде взето от Столичния общински съвет, казаха от пресцентъра на Столична община.

Преди това БСП се възползва от петъчната антикорупционна чистка на премиера и поиска да бъде махнат шефът на градския транспорт Симеон Арнаудов. Той стана директор на ЦГМ през 2012 г., след като беше уволнен като шеф на ДАИ по нареждане на Борисов, заради зверска катастрофа на магистрала "Тракия".

Цялото ръководство на ЦГМ е съставено от кадри на ГЕРБ, разделени между вътрешнопартийни "квоти".

А къде бяхте досега?

Последният казус, свързан с дейността на зам.-кмета Любомир Иванов, за който Mediapool писа, е за разпределянето на пътните ремонти през 2015 г. Въпреки действащите ограничения по закона за офшорките, Столична община даде поръчки именно на офшорни компании, които се ръководят от бивши общински служители и които, по неофициална информация, са собственост на общински съветници.

Нещо повече, за оставката на Любомир Христов от години настояват различни политически сили, предимно БСП. Първото такова искане отправи настоящият независим депутат Георги Кадиев още докато беше общински съветник. Поводът - подготвената скандална сделка с един от спонсорите на ГЕРБ - "Карат С", който щеше да ощети общината с близо 3 милиона лева.

По време на последните местни избори оставката на Христов беше искана и от Реформаторския блок. Представители на Блока изнесоха данни за некачествени ремонти, последният от които беше за околното пространство на НДК. В момента отново се прави търг. Строителни фирми официално предупредиха общината, че така извършен, ремонтът ще е некачествен и ще се наложи да бъде правен ремонт на ремонта. Причината е липса на отводняване на новата хидроизолация, заради която сега ще се прави ремонта на площад "България".

Спечелилата трети кметски мандат Йорданка Фандъкова обаче настоя за оставката само на главния архитект Петър Диков. Любомир Христов беше пощаден, а Фандъкова не изложи мотиви. Той се смята за близък на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по линия на МВР, където е работил неговият баща. Бащата на Христов е работил заедно с бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов и именно Иванов е човекът, който препоръчва Христов да заеме овакантения пост на зам.-кмета по транспорта, след като Александър Цветков става транспортен министър по време на първото правителство на ГЕРБ.

За това не е случайно, че новината за оставката на депутатката Ирена Коцева и на зам.-кмета Любомир Христов беше съобщена в петък от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според източници от ГЕРБ Коцева бързо склонила да се оттегли след разговор с премиера Бойко Борисов в петък сутринта. Той настоял пред столичния кмет Йорданка Фандъкова и за оставката на заместника й по транспорта Любомир Христов. Министър-председателят е провел разговори с нея, след като Нова телевизия излъчи разследване за съмнителната сделка.

Любомир Христов е вече е депозирал оставка, съобщиха от пресцентъра на Столична община пред Mediapool. Всеки момент се очаква и решението на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която е в чужбина и там е застигната от поредното антикорупционно показно на Борисов.

Обществена поръчка за 236 730 лв.

Поръчката, заради която "горят" Коцева и Христов, е за 236 730 лева. Възложител е общинското дружество "Център за градска мобилност" (ЦГМ). С тези пари са направени 60 спирки за градския транспорт. Според експерти, цитирани от Нова телевизия, цената на спирките е двойно по-ниска.

Нова тв показа още и снимки на служебната кола на заместник-кмета на София по транспорта Любомир Христов пред къщата на Коцеви в Самоков. Той е ходил многократно там през почивните си дни. Заместник-кметът Христов призна за познанството си със семейство Коцеви, но обясни, че не той е шеф на дружеството ЦГМ, което е пуснало поръчката.

"Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет", коментира Христов. Шефът на ЦГМ обеща проверка на случая.

Ирена Коцева обяснява, че няма представа какви поръчки е печелила фирмата на мъжа й.

"Това, за което знам, са малки поръчки (на фирмата на мъжа ми), които една такава малка фирма в трудно време изпълнява. Към Столична община не съм чувала да имат такава поръчка", допълни тя.

Първо ремонт на спирките от общината, а после на концесия за наши хора

Скандалното е, че в момента ЦГМ смята да инвестира 400 000 лв. в пребоядисване и нови спирки през тази година. Това беше одобрено от Столичният общински съвет преди седмица.

В същото време общинарите започнаха да подготвят отдаването на спирките на концесия за 15 години по схемата – 2х2. Около 1600 спирки са разделени в четири пула почти поравно, като сред съветници, се говори че два от пуловете са за фирми свързани с напускащия по думите на Борисов страната Делян Пеевски, а другите два пула са за рекламния бос Красимир Гергов.

Бивш шеф на ДАИ и виден кадър на ГЕРБ начело на градския транспорт

Преди да оглави Центъра за градска мобилност през 2012 г., Симеон Арнаудов беше шеф на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в Министерството на транспорта при първия управленски мандат на ГЕРБ. Той беше уволнен по нараждане на премиера Борисов след катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха осем души през лятото на 2011 г.

Симеон Арнаудов е и член на 5-местния директорски борд на ЦГМ. Начело борда е бившият депутат от ГЕРБ и шеф на федерацията по самбо Румен Стоилов.

Другите членове на директорския борд са Надя Маринова, Тодор Тодоров и Свилен Кръстев, който преди да влезе в него беше журналист в БТА, отговарящ за Столична община. Конкурсът за избор на директорски борд през 2012 г. се забави именно заради Свилен Кръстев, за да смогне да вземе диплома за висше образование, каквото се изисква за заемата длъжност.

От началото на април по нареждане на Фандъкова тече проверка на дейността на ЦГМ, казаха от пресцентъра на Столична община. Тя се извършва от отдел одит на Столична община.

Фандъкова е наредила още и техническа проверка от независима лаборатория на материалите на спирките, уточниха от пресцентъра.