Едва четири месеца минаха от 2016 г., а тя се утвърди вече като мрачна, черна година изпълнена със загуби за света на музиката, киното. 

Редица знаменитости - певци, актьори, легенди, си отидоха. На всички ни прави впечатление сгъстената като интервали във времето загуба на личности, които са променили световната творческа сцена. Британската обществена медийна мрежа Би Би Си посвещава материал на темата със заглавието "Защо толкова много звезди починаха през 2016 г.". 

Вече ни изглежда рядкост минаването на седмица без да разберем за загуба на значима звезда. От Дейвид Бауи във втората седмица на януари, през актьора Алън Рикман седмица по-късно, до комедийната актриса Виктория Ууд и сега Принс. Леми Килмистър си отиде в навечерието на 2016 г. - на 28 декември 2015 г. Авторката на "Да убиеш присмехулник" Харпър Ли почина на 19 февруари 2016 г. Разделихме се с великия италиански писател, философ-семиотик Умберто Еко на 19 февруари 2016 г. 

Защо тази вълна? 

Според Ник Сърпъл, редактор в Би Би Си, броят на починалите знаменитости през 2016 г. наистина е феноменално голям. Ник подготвя съобщенията за кончини на звезди по Би Би Си телевизия, радио и онлайн, щом смъртта на известен човек е потвърдена. По думите му броят на починалите известни в последните години трайно се покачва - от 2012 г. насам има все повече. Покачил се е почти петорно. 

Във Великобритания "Дейли Телеграф" поддържа галерия на известните хора, които са починали, и я обновява през годината. Към април през 2014 г. броят на снимките в тази галерия е бил 38. Миналата година по това време - 30, а тази - вече е 75. 

Има няколко възможни обяснения, въпреки че е трудно да се търси логика в смъртта.

Според Сърпъл, просто хората, които са започнали да стават известни през 60-те години, сега навлизат в своите 70 и започват да умират. Освен това, днес има повече известни хора, отколкото в миналото.

"По време на поколенията на баща ми и дядо ми, единствените известни всъщност са били от киното - не е имало телевизия", коментира Сърпъл. Ако някой не е бил на телевизионния екран, той не е бил известен. 

В същото време мнозина от тези, които си отиват днес, са представители на поколението на бейби бума - родени са между 1946 и 1964 г. Тогава е имало голям ръст на раждаемостта - в следвоенно време светът се е възстановявал за ново начало. В Щатите например статистическата служба посочва, че 76 милиона души са били родените бейби бумъри в населението през 2014 г. - цели 23% от цялата нация. Във Великобритания, където се раждат много световни звезди, хората над 65-годишна възраст са почти 18% от населението - 47% повече спрямо преди 40 години. 

При повече родени бебета в бейби бум поколението, повече хора накрая са станали известни. Тези хора днес са на възраст между 52 и 70 г. 

При хората между 65 и 69 г. във Великобритания смъртността значително започва да се покачва - 14.2 на 1000 души на тази възраст през 2014 г. 9.4 на всеки 1000 между 60 и 64 г.  

Другият фактор, който играе роля - че днес имаме далеч повече знаменитости от преди, е реален. В последните 10 години социалните мрежи изиграха огромна роля за създаването и разпространението на слава. Часове преди да бъде съобщено за смъртта на Принс, беше обявена смъртта на бившия американски професонален борец и порнозвезда Чайна (45 г.). Новината за смъртта не беше потвърдена в САЩ, но близо 400 000 туит съобщения с думата "чайна" вече бяха написани и публикувани по целия свят, като имаше интерес и в градове като Лагос в Нигерия и Лима в Перу. 

В днешни дни е по-лесно да чуеш новината, че някой е умрял от всякога.