„Аз съм против задължителното гласуване, но партията трябваше да участва в това гласуване в парламента”, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Шумен, където присъства на откриването на обновената съдебна сграда.

"Патриотичният фронт имаха няколко предложения. Те разговаряха с мен сутринта и ние като коалиционен партньор, който се съобразява с мнението на другите партии в коалицията, подкрепихме техните предложения”, каза още премиерът и председател на ГЕРБ.

„Аз винаги съм казвал, че съм против задължителното гласуване, но то мина в референдум и трябваше да се промени Изборния кодекс", изтъкна той.

Премиерът заяви, че има намерение в началото на следващата седмица да се срещнат с превозвачите, които имат намерение да блокират границата с Гърция. „Унизителни бяха действията на гръцките фермери преди време. По-унизителното е, че вече 10 години го правят. В същото време никак не съм привърженик да се отговаря по този начин на една такава провокация. Бих се срещнал с тях и бих ги помолил да не правят това”, коментира Борисов.

Моето отношение към съдиите и към прокурорите се вижда от това, което можем да предоставим като правителство, не само като заплати, но и като сграден фонд и условия за работа. Това каза министър- председателят Бойко Борисов при откриването на обновената сграда на Административен съд- Шумен, цитиран от Фокус.

Премиерът благодари на Кремена Борисова, председател на Апелативен съд - Шумен, за положените усилия новата сграда да стане факт и пожела успех. Бойко Борисов посочи, че към края на годината се очаква да бъде открита и сградата на съда в София (Военното НДК).

„Една великолепна сграда за съдии, прокурори и следователи, за десетки милиони левове”, каза премиерът. В началото на церемонията бе отслужен водосвет за здраве от отец Димитър. Сред официалните гости на събитието са председателят на ВАС Георги Колев, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, представители на Висшия съдебен съвет, председатели на административни съдилища в Република България, кметът на Община Шумен Любомир Христов, областният управител Донка Иванова и др. Министър Екатерина Захариева посочи, че най-добре съдът ще покаже независимостта си чрез бързи, мотивирани и справедливи актове.

По думите ѝ, данните за българското административно правосъдие по отношение на бързината на правораздаването втора поредна година е под 200 дни, което нарежда България и българското административно правосъдие в Топ 3 на държавите членки на ЕС. „Сградата на Административния съд в Шумен е закупена през 2011 година от българското правителство първият кабинет на ГЕРБ за 2,6 млн. лв. От 2015 година са отпуснати средства в бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 1,1 млн. лв за ремонта ѝ”, каза още министър Захариева.

Обещал съм да отпусна 8 мил. лв. за изграждане на нова спортна зала в Шумен, припомни премиерът. Той каза, че вече са отпуснали 500 хил. лева за подготовка и почистване на терена на бившите казарми, където ще бъде изградена спортната зала. „В цяла България, където и да отида, хората искат днес да се случи всичко, а това, че 25 години не се е случвало, много бързо забравят”, заяви Бойко Борисов.

На въпрос дали през тази година ще бъдат отпуснати пари за изграждането на дом за стари хора в Шумен той обясни, че сега ще има пари за спортната зала, а в следващия бюджет ще настоява да се осигури и финансиране за построяването на дома за стари хора.

„Искам всичко да стане веднага, но нали чувате, че асфалт не се яде, обаче там, където се инвестират пари в инфраструктура, това води до нови инвестиции, работни места и подем на икономиката. Разбира се и за старите хора ще направим това. За възрастните хора, за всеки празник и вече четири пъти подред осигуряваме пари. Парите им вече са в сметките за Великденските надбавки. Над 220 милиона лева са това”, каза още премиерът Бойко Борисов.