Парламентарната група на ДПС ще сезира Конституционния съд за задължителния вот, който стана факт от вчера, чрез промените в Изборния кодекс (ИК). Това стана ясно от брифинг в парламента на съпредседателя на ДПС Четин Казак, предаде БГНЕС.

Казак коментира, че вчера и днес Народното събрание ударно приема много значими промени в ИК. Според него и вчера, и днес са били извършени от мнозинството в НС невиждани в най-новата история на демократична България посегателства върху демократичните устои, върху постиженията на българската демокрация и демократичния изборен процес.

Казак обясни, че по текста от ИК, приет днес, свързан със секциите в чужбина, ДПС ще отправи апел към всички наши сънародници и ще приеме специална декларация, която скоро ще бъде качена на партията. В неделя на нашата национална конференция ще приемем подобен протестен текст, с който ще изразим нашето несъгласие с тази политика, която се води, и която за съжаление не само, че не води България до по-добро, а утвърждава национал-популисткия уклон на това управление”, категоричен бе Четин Казак.

Според съпредседателя на ДПС вчера въпреки изричния текст на българската Конституция чл. 42, ал 1, който провъзгласява активното избирателно право на българските граждани като основно конституционно право, въпреки изричния запис на чл. 57, който провъзгласява, че всички основни права в гл. 2 са неотменими и изричното изискване на тези основни права да могат да бъдат променяни и отменяни само и единствено от ВНС, вчера българският парламент с промени в ИК, е отменил конституционното право на гласа като го замени с така наречения граждански дълг.

Според Четин Казак това се случва на фона на ясните и категорични тези, които са били изказани от ПГ на ДПС. „Явно уклонът към популизма е неустоим и националните аргументи зад тях остават глухи за представителите на мнозинството. Ние вчера още заявихме, че ще предприемем стъпки за сезиране на КС. Очакваме КС да отмени по категоричен начин този противоконституционен текст”, каза той. Той отчете, че това се е случило въпреки техните аргументи. „Управляващото мнозинство и най-вече водещата политическа партия ГЕРБ решиха този път да угодят на популизма и да приемат този мракобеснически ограничителен текст. Ние от ДПС категорично осъждаме това посегателство върху гарантиране и трайно установени граждански и политически права на българските граждани. Осъждаме желанието да се ограничи възможността на всеки български гражданин да гласува. Заявяваме, че ще продължим да се борим с всички възможни политически и юридически средства, за да се премахне това недопустимо ограничение върху правата на гражданите”, каза Казак. Той апелира към сънародниците ни в чужбина също да се присъденият в глас на протест и да заявят своето категорично несъгласие.