От днес, 22 април 2016 г., започва вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите на данни от сключените договори и имотите, на които се отглежда тютюн. Крайният срок за регистрация е 31 май 2016 г., а корекции в данните ще могат да се извършват до 5 дни от първоначалната регистрация. Това съобщиха от пресцентъра на Минестерството на земеделието и храните.

Изкупуването на суров тютюн за реколта 2016 г. ще се извършва от лица, които са сключили договори за изкупуване на тютюн до 1 май 2016 г. Попълването на информация в Регистъра е за срок от една година и не се прехвърля автоматично за следващата година.

За приключване на регистрацията и успешното въвеждане на производителя се изисква копие от сключените договори за изкупуване на суров тютюн. Необходим е и документ за правното основание за ползването на земеделските земи с площ над 5 дка.

Важно е да се знае, че включването на производителите в регистъра е безплатно и не води до допълнителни задължения към тях.

Производството и съхранението на суров тютюн, след последните изменения в Закона без сключен договор за производство и изкупуване, се счита за нарушение.