Добре е референдумът на Слави Трифонов да се проведе през юли. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

На брифинг в парламента днес, Цветанов и лидерът на ПФ Валери Симеонов коментираха приетият текст от вчера, гласящ, че не може да се провеждат референдуми в един ден с избори.

„В един от въпросите на така предложения референдум, който трябва да бъде проведен е за задължителното гласуване. След вчерашното гласуване на задължителния вот има партии, които казват, че ще сезират Конституционния съд за този текст. Предполагам, че е възможно референдумът да бъде проведен юли. С него ще се даде ясна представа дали сме взели правилното решение и дали трябва действително да се съобразим с волята на хората, които ще дадат подкрепата за или против. Така ще спрем всякакви спекулации”, каза Цветанов.

Той заяви, че е добре референдумът да бъде проведен юли. „Имаше много обвинения, че лятото не се правят избори. Нека да се върнем в 2009 г., когато ГЕРБ настояваше евроизборите и парламентарните избори да се проведат на една дата, което не се възприе и тогава имаше най-високата активност през последните 6 години. По какъв начин сме възпрепятствали или сме против референдума”, запита председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Ще се проведе референдум и ще видим дали действително тези над 700 000 гласа, които бяха оповестявани, ще отидат и ще се възползват от това право”, заяви още Цветан Цветанов.

От своя страна Валери Симеонов посочи, че когато някой инициира референдум той би трябвало така да организира подготовката за него, че да осведоми всички граждани за или против едната или другата теза. „Не виждам защо това трябва да се свързва с други избори и да се използва чужда тяга, за да се получи нещо, което видяхме на местните избори. Покрай местните избори мина и референдумът. Той щеше да е неуспешен, ако не се подаваха по две бюлетини на избирателите”, допълни Симеонов.