Съюзът на българските превозвачи се закани, че ще направи контраблокада по гръцката граница за великденските празници, в отговор на блокадите на гръцките фермери от пролетта.

„Все още нямаме никакви официални запитвания дали могат да затворят съответен път, но едва ли ще ни питат”, каза инж. Лазар Лазаров от Агенция Пътна инфраструктура пред bTV по повод планираната блокада.

От АПИ са готови да реагират на евентуалното затваряне на граничните пунктове, като са подготвени алтернативни маршрути през ГКПП-тата.

Вариантите за пътуване към Гърция са: през ГКПП „Златарево” през Македония и до Гърция, ГКПП „Илинден”, ГКПП „Златоград”, ГКПП „Ивайловград”, ГКПП „Кап. Петко Войвода”. Възможно е преминаване и през Маказа, но проходът е затворен за тежкотоварни автомобили.

Преминаването през ГКПП „Капитан Андреево” също е възможно и от там, през Турция, да се навлезе в Гърция.

Строежът в Кресненското дефиле

„Магистралата ще се строи на две нива – платно над платно, за да се ограничи влиянието върху околната среда”, обясни инж. Лазар Лазаров. По думите му в Европа са много разпространени точно този тип магистрали на няколко нива.

„Имаме изпълнител на поръчката, един от тунелите все още е в тръжна процедура”, допълни Лазаров.

По повод въвеждането на тол таксите за тежкотоварни автомобили, Лазаров каза, че предвидените 200 млн. лева за изграждането на системата, ще бъдат върнати в рамките на 2 години от самата система.

„В момента имаме пусната обществена поръчка само за избор на изпълнител на системата. Надяваме се след месец-два да имаме избран изпълнител”, допълни Лазаров.