Нови правила за винетките. Депутати настояват да бъдат въведени еднодневни и тримесечни стикери, а годишните да важат от датата на закупуване, а не от началото на януари, както е в момента.Идеята е да плащаме толкова, колкото ползваме. Ако ни се наложи веднъж годишно с автомобила да отидем до съседния град, да можем да си купим еднодневна винетка, съобщава Нова телевизия. Тя ще е от полза и за тези, които транзитно преминават през България. Тримесечните стикери пък ще са изгодни за хората, които пътуват само в един от сезоните. 

Според авторите на идеята липсата на еднодневна и тримесечна винетки принуждават шофьорите да плащат по-високи пътни такси. Според ресорния министър Лиляна Павлова еднодневни и тримесечни винетки нямало в нито една европейска държава. Освен това не били финансово изгодни.

"Очакванията на хората, че ако има дневна, тримесечна и шестмесечна винетка, тя ще е много по-евтина и много по-изгодна - няма как да стане предвид маржа на цените”, обясни Лиляна Павлова.

Държавата обаче е съгласна, че годишната винетка трябва да важи от датата на купуване. Новата винетна система трябва да влезе в сила през 2017 г.