Специализираната прокуратура привлича като обвиняеми по случая с Фонда за лечение на деца в чужбина пет лица.

На четирима от тях ще бъде определена „Парична гаранция“, на едно от привлечените лица ще бъде определена „Подписка“, съобщиха от прокуратурата.

Паричната гаранция на освободения изпълнителен директор на фонда Павел Александров е от 20 000 лева, на един от участниците в престъпното сдружение – 15 000 лева, на други двама– по 5000 лева.

На петимата е наложена забрана да напускат страната. Щатните служители във фонда ще бъдат отстранени от работа до приключване на разследването.

БГНЕС припомня, че вчера при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура във Фонда за лечение на деца бе арестуван директорът на фонда Павел Александров и още няколко лица. Това стана преди да започне заседанието, като в помещението са нахлули прокурори и разследващи полицаи от ГДБОП.

От спецпрокуратурата съобщиха, че разследването по досъдебното производство е за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Участници в групата са длъжностни лица от Фонд за лечение на деца, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи.

Задържани за срок от 24 часа бяха 8 лица, сред които е и директорът на фонда – Павел Александров. Малко след арестите, в следобедните часове от здравното министерство съобщиха, че министър Петър Москов е подписал заповед за назначение на поста Директор на Център „Фонд за лечение на деца“ проф. Владимир Пилософ.