МВР разпространи видео от акцията във Фонда за лечение на деца. В него се виждат и колекциите монети и часовници, както и много банкноти евро, иззети от председателя на фонда Павел Александров.

Спецоперацията на служители на ГДБОП в Центъра „Фонд за лечение на деца“ е реализирана под ръководството на Специализирана прокуратура със съдействието на Министерството на здравеопазването, съобщиха днес на брифинг представители на ГДБОП и прокуратурата.

Тя е проведена след продължително разследване за организирана престъпна група, извършваща длъжностни престъпления. Оперативните действия са започнали през юли миналата година по получени сигнали за финансови злоупотреби във фонда. В рамките на оперативните действия са използвани и специални разузнавателни средства, поясни директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

Извършени са претърсвания в 6 кабинета от сградата на фонда, на 6 частни адреса, както и 8 обиска. Открити са множество документи, съдържащи данни за корупционни практики във Фонда за лечение на деца. С помощта на експерти от отдел „Корупция“ в Министерството на здравеопазването разследващите не са иззели оригиналите, а копията с оглед операцията да не попречи по никакъв начин и да не доведе до забавяне на процедурата по лечение на децата или преустановяването на започнала такава.

В частен дом са намерени 16 500 евро, а в сейф с същото жилище – множество юбилейни монети. Основните линии, по които продължава работата, са безстопанственост, престъпления по служба по смисъла на чл. 282 от НК и нецелево изразходване на средства от този фонд.

Разследването не касае лечение на деца в чужбина, а лечение на деца в здравни заведения на територията на страната ни, целесъобразността на сключени комисионни договори във връзка с провеждащо се лечение и фирми, осъществявали така наречената логистика по лечението на децата.

Павел Александров е сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв., съобщиха от прокуратурата.

Той например е сключил договор за наем със своя приятелка – Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца. Така Мунос е получила 200 хил. лева от Фонда. Прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно повишена спрямо пазарните във Франция, съобщи БиТиВи.

Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства, обясни ръководителят на спецапелативната прокуратура Даниела Попова.

Фондът и Мунос имали договор още в първия мандат на Александров, който бил разтрогнат за известно време и отново подновен при връщането му на поста.

Освен това Александров сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева за една година, описани като разход за лечение на деца.

руга нередност, която разследващите установили е, че за спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, от които са.

Тримата експерти, чиито имена засега прокуратурата не съобщава, са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева.

Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти.

Така, освен НЗОК, за лечението на децата плащал и Фондът.

Разследващите установили, че Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на Фонда.

Пари от родители за лечение на деца не са искани. За сметка на фонда обаче няколко лекари са пратени на обучение в чужбина, като за това са изразходвани по около 10 – 12 хил. евро на човек.