567 са кравите, които подлежат и в голямата си част са унищожени от болестта нодуларен дерматит, обяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщи „Фокус”.

Във връзка с твърдение на животновъди, че не всички убити крави са били заразени с болестта нодуларен дерматит и каква е гаранцията, че това не се случва министър Танева обясни: "Методът стемпинг аут, който означава, че когато се установи болно животно то да бъде унищожавано заедно с животните, които са контактни с него". "Такива са правилата, с цел да не се разпространи заразата и по други животни извън стадата, тъй като някое неустановено за болно животно може да бъде вирусоносител", допълни земеделският министър. Десислава Танева обясни, че инкубационният период на вируса е 28 дни.

"Средната статистика за дните, в които се появяват клинични признаци са от 17 до 21. Но на втория-третия ден от вируса животното може да е здраво, но може да е вирусоносител. Този начин за овладяване на заразата е съгласно регламент. Няма как по друг начин, способ, ние да го прилагаме", поясни министър Танева. „Това е най-сигурният начин за най-бързо спиране разпространението на заразата. Осигурили сме и пръскане срещу насекоми, известни са 9 вектора, които на практика също са причинител на заразата", каза още тя.

"При установяване на първото огнище сме осведомили ЕК, поискали сме нотификация за ваксинация, ваксини - имаме уверение, че в средата на следващата седмица ще дойдат първите 150 000 ваксини и ще започнем ваксинация на стадата. Единствено прилагането на мерките напълно стриктно от всички ще помогне за справяне със заразата", уточни Танева.

Тя припомни, че заразата не е опасна за човека, но хората могат да предадат болестта.