Множество явни и тайни мерки на тазгодишните зрелостни изпити ще предотвратяват нечестното изкарване на изпитите. Мерките са както за самите ученици, така и за техните квестори.

Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, предаде БГНЕС.

Броят на подалите заявление за полагане на изпит по български език и литература е 52 089 зрелостници, а за втория изпит е 52 990 зрелостници. От тях най-много са тези, които искат да се явят на изпит по биология - 16 674, по география са 12 179, по английски език - 11 576, по италиански са само 99 зрелостници. 568 са пожелалите допълнителен зрелостен изпит. 220 са зрелостниците със специфични образователни потребности, а 8 ще работят на Брайл.

Изпитът по Български език и литература ще се проведе на 18 май. Ще има изпит и по избираем предмет на 20 май - математика, чужд език, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

От 26 до 31 май са датите за допълнителните държавни зрелостни изпитни по желание. Самият изпит е с продължителност 4 часа, във формат на тест с въпроси с избираем отговор, изискващи кратък свободен отговор и създаване на текст или решаване на задача (за изпита по математика). Въпросите ще се генерират през нощта преди самия изпит, а резултатите от изпитите трябва да излязат на 10 юни.

Изпити ще се провеждат в 624 училища в цялата страна, в 4 хил. зали. 10 хил. учители ще бъдат квестори, като ще участват и 2 хил. родители.

Очакванията на Стаматов са много зрелостници да се опитат да преписват, но затова тази година мерките срещу преписването ще са много по-затегнати. Затова той ги призова да бъдат честни и да отговарят на базата на знанията си, а да не правят опити да мамят. Освен традиционните явни мерки са предвидени и огромен брой тайни мерки, които засега знае само министър Меглена Кунева.

Стаматов заяви също, че ще има видеонаблюдение, което ще бъде свързано в една мрежа. Родителите пък ще участват при отварянето на темите, при запечатването на изпитните зали и санитарните възли. Това запечатване ще става от директора, квестори и родител.

Тази година ще бъдат събирани всички телефони както на зрелостниците, така и на квесторите. Няма да се позволява да се работи с каквито и да е “технологични джаджи”, по думите на Стаматов. Учениците ще пишат с черен химикал.

В деня на изпита ще има както полицаи, така и медицинска сестра в училищата.

В случай, че някой от учениците или квесторите бъде хванат да извършва нерегламентирани действия, ще бъде съставян протокол от директора, квестор и родител и работата на ученика ще бъде анулирана. Като пример Стаматов посочи, че миналата година има хванати над 100 такива работи и те са анулирани. Затова и Стаматов държи да предупреди учениците да не преписват, защото системата е така променена, че учениците могат да бъдат хванати лесно, че мамят и ще си провалят изпита.