Новото ръководство на Фонда за лечение на деца в чужбина ще се събере още днес, за да разгледа спешните случаи на болни деца, каза премиерът Бойко Борисов. Той изведе като най-спешен случаят на 4-месечния Делян, който страда от рядко онкологично заболяване.

Борисов даде и повече информация около вчерашните арести на бившия директор на фонда Павел Александров и още седем служители от институцията по обвинение в корупция, предаде БНР.

Разследването за злоупотреби във Фонда за лечение на деца е започнало по сигнал на здравния министър Петър Москов, каза премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че е имало известно забавяне на самата акция заради лекарските протести, а и защото се е чакал моментът, в който корупционните практики да бъдат документирани. За това документиране са били използвани специални разузнавателни средства, обясни Борисов и отказа повече подробности за разследването.

„Това, което вашите зрители и слушатели ги интересува и най-вече мога да го гарантирам е, че още вчера парите, които трябваше правителството и министерството да дадат за болните деца, вече са преведени. Сутринта рано министър Москов беше при мене заедно с Шарков. В 14 часа е първото заседание на новия директор на Фонда. Още днес ще се вземат решения. Призовавам и всички от Обществения съвет да бъдат там, за да вземат решения и за това болно дете Делян, и за всички други. Още днес да се вземат решенията, тъй като ние парите сме ги превели”, подчерта Борисов.

Той коментира още, че е от хората, които искат да се случват много бързо нещата, „но за да има осъдени и наказани, трябва службите да избродират това, което правят и за това се наложи по-дълго да се използват и специални разузнавателни средства, и документи, и свидетелски показания, за да могат добре да си свършат работата”. Покрай лекарските протести малко се забавиха действията, защото чакахме момента, в който корупционните практики да бъдат документирани. За мен е важно, че тези, които са си позволявали да правят нередни неща и се надявам впоследствие това да бъде доказано и в съда, ще си понесат отговорността, каза още Борисов.

В 14.00 ч. трябва да започне извънредното заседание на Обществения съвет под председателството на новия директор проф. Владимир Пилософ. Не е ясно кой ще подготви документите за заседанието, тъй като вчера беше арестуван целият административен състав на Фонда.