Подписването на Споразумението от Париж за климатичните промени е историческо събитие, което ще трасира бъдещето на нашите общества до 2100 година. Това е споразумение за бъдещето на планетата, за ясен ангажимент на всяко общество и на всяка държава да действа природосъобразно в интерес на следващите поколения.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в Ню Йорк, където ще вземе участие в Тематичния дебат на високо равнище относно постигането на Целите на ООН за устойчиво развитие и в официалната церемония за подписване на Споразумението от Париж за климатичните промени, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„България трябва да бъде една от първите държави, която да ратифицира споразумението. Така ще покажем отново, че имаме визия за бъдещето и воля да бъдем сред водещите страни“, коментира президентът Росен Плевнелиев по повод предстоящата на 22 април церемония за подписване на историческия документ.

В условията на миграционна криза България е една от малкото държави, която се придържа стриктно към правилата, действа отговорно и пази добре външните граници на Европейския съюз. „Понякога не си даваме сметка какво е постигнала страната ни, но тези усилия получават много висока оценка в САЩ“, заяви държавният глава, след като разговаря в Ню Йорк с представители на еврейските организации в САЩ. „България става все по-важен фактор в ЕС, защото предлага решения на проблемите, а не ги поражда“, заяви президентът по време на срещата, като открои страната ни като фактор на стабилност в региона и като пример за отговорен подход.

Стратегическото партньорство на България със Съединените щати и с Държавата Израел бяха акцент по време на разговора на държавния глава с ръководителите на еврейската общност в Съединените щати. Президентът даде висока оценка на дейността на петте съвместни работни групи на България и САЩ, която вече доведе до конкретни резултати по отношение на енергийната диверсификация, отбраната, киберсигурността и върховенството на закона.

„Получихме също така много силен знак за подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Наясно сме, че надпреварата ще бъде трудна, но българските институции са мобилизирани“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

На 21 април в централата на ООН в Ню Йорк държавният глава ще участва в пленарна сесия на тема „Действие на всички нива: Национално изпълнение“ на Целите на ООН за устойчиво развитие, където ще направи изказване.

В петък, 22 април, в залата на Общото събрание на Организацията на обединените нации ще се състои официалната церемония по подписване на Споразумението от Париж по климатичните промени. Президентът Росен Плевнелиев ще подпише глобалното Споразумение от името на Република България и ще направи изказване по време на пленарното заседание относно климатичните промени.