Мистериозна офшорна фирма, регистрирана през октомври 2005 г. в Панама, е решила да отпусне до 3.5 млн. евро на двете си български дружества през март 2007 г., съобщава в."24 часа", който единствен има достъп до "Документите от Панама", свързани с офшорните фирми регистрирани от адвокатската кантора „Мосак Фонсека”.

Управителки на българските фирми по онова време са Моника Добринова – бивша съпруга на "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо и сестра ѝ Десислава Дишлиева.

Парите според решение на директорите на офшорката Mountfield Properties е трябвало да бъдат за "погасяване на дългове към кредитори".

Кой стои зад офшорката благодетел, обаче остава тайна.

Не е ясно и дали парите са пристигнали в България. И двете дами, управителки на българските фирми по онова време, отказват коментар информацията.

Според "Документите от Панама" офшорната компания Mountfield Properties е регистрирана на 3 октомври 2005 г. Акциите са безименни, а за номинални директори са назначени Джордж Алън, Ивет Роджърс и Кармен Уонг, които са директори в десетки други офшорни фирми.

На 11 май 2006 г. тримата директори се събират и решават в България да бъдат учреденидве еднолични дружества с ограничена отговорност– "Дрийм Стоунс" и "Гранд Компликасион". Едноличен собственик и на двете трябва да бъде Mauntfield Properties, а за управители са назначени сестрите Моника Добринова и Десислава Дишлиева.

Скоро след регистрацията на българските дружества директорите на Mountfield Properties вземат решение на 27 ноември 2006 г. да отпуснат без лихва 50 хил. евро на едното българско дружество "Дрийм Стоунс".

Няколко месеца по-късно – на 25 март 2007 г., директорите на Mountfiled Properties вземат ново решение – да отпуснат на българското си дружество "Дрийм стоунс" еднократно до 1 млн. евро без лихва, за да се разплати с кредитори от Швейцария, Великобритания, Ирландия, Франция, Люксембург, Лихтенщайн, Италия, Гърция и България.

На същата дата съветът на директорите решава да отпусне други до 2.5 млн. евро на "Гранд Компикасион" със същата цел. Загадка остава дали и колко от парите, гласувани от Mountfield, са стигнали до българските дружества, когато техни управители са били Моника Добринова и Десислава Дишлиева.

Дни след решението за отпускането на средствата бордът на директорите освобождава от длъжност и отговорност управителитена "Гран Компликасион" и "Дрийм стоунс" в България – Моника Добринова и Десислава Дишлиева и ги заменя с нов управител.