"Добрите стари времена" на историческия съюз между САЩ и Саудитска Арабия са свършили и отношенията между двете страни трябва да бъдат преосмислени.

Такава оценка направи бившият ръководител на саудитското разузнаване, принц Турки ал-Файсал по време на посещението на президента на САЩ Барак Обама в Рияд.

Американският президент започна посещение в могъщата сунитска монархия, която не успя да преглътне отварянето на САЩ към шиитския съперник Иран. "Не можем да разчитме на връщане на добрите стари дни, каза по Си Ен Ен Интернешънъл принц Турки ал-Файсал, който е бил и посланик на страната си във Вашингтон.

"Докъде можем да стигнем по отношение на нашата зависимост спрямо Америка? До каква степен можем да разчитаме на упоритостта на американските ръководители? Какви са взаимните ползи, които ни сближават. Това са неща, които трябва да се преосмислят", каза влиятелният бивш ръководител на саудитското разузнаване. Той подчерта, че "поведението и изявленията на президента Обама са събудили Рияд за промените в Америка" и повтори, че съюзът между двете сили няма да бъде никога вече както преди, дори и след избирането на наследник на Обама на президентския пост. "

Не мисля, че трябва да чакаме от един нов президент на САЩ обрат към дните, когато нещата бяха различни", наблегна Турки Ал-Файсал. Решенията на американската администрация - от отказа от намеса в Сирия през 2013 г. срещу режима на Башар Асад до споразумението с Иран за ядрената му програма, сключено през 2015 г., настроиха негативно сунитските монархии.