Известната бивша робиня Хариет Тъбман ще бъде новото лице на банкнотата от 20 долара, заменяйки бившия американски президент Андрю Джаксън.

Това е и първият случай, в който афроамериканец е изобразен на американската валута.

Очаква се по-късно днес американската хазна да обяви промените, както и дългоочакваният нов дизайн на банкнотите от 10 долара, който също се очаква да включва изображения на жени.

Тъбман е бивша робиня, която в последствие става една от най-важните личности в организирането на т. нар. подземна железница – мрежа от тайни и сигурни маршрути и домове през 19 в., чрез които афроамерикански роби бягат към свободните щати и Канада.

Промяната на 20-доларовата банкнота идва, след масови призиви за смяна на дизайна на 10-доларовата банкнота, новият вариант на която трябва да влезе в сила през 2020 г. Редица правозащитни групи настояваха да има жена на американска банкнота до 2020 г., когато се честват 100 години от получаването на право на глас на жените в САЩ.

Въпреки че банкнотата от 20 долара е една от най-разпространените в света, нейната промяна не се предвиждаше до 2030 г., което според някои женски организации е прекалено късно.

Решението за поставяне на жена на доларова банкнота не е ново. Първоначално жена трябваше да застане на 10-доларовата банкнота. Но заради протести срещу премахването оттам на досегашното й лице – първият американски финансов министър Александър Хамилтън, беше взето решението той да остане от лицевата страна на банкнотата, а от другата да има изобразени жени.