Българската асоциация по рециклиране подкрепя предложения за промени в Наказателния кодекс

Затвор от 1 до 10 години за кражба на кабели, части от електропроводи, пътни знаци, релси и капаци на шахти.

Глоба до 30 000 лв. и лишаване от свобода и за собствениците на незаконни пунктове за скрап, предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени в парламента от група народни представители от всички парламентарни групи. Проектът е фокусиран върху противодействието на незаконната търговия с метали и отмъкването на метални елементи от инфраструктурата.

Ако заради кражбата е причинена средна или тежка телесна повреда на човек - например от

падане в шахта

без капак,

то тогава се предлага санкциите да се завишат. Така затворът става от 5 до 15 г.

При причиняване на смърт заради кражбата пък се предвижда лишаването от свобода да е от 10 до 20 години или доживотен затвор. Вносителите предвиждат тези наказания да бъдат описани подробно в член 195 на Наказателния кодекс.

Тези текстове засягат посегателствата срещу кабели, елпроводници, елементи от електрически уредби на електропреносната, електроразпределителната или топлопреносната мрежа, части от подвижния железопътен състав, жп път или пристанищни съоръжения, включително с инсталациите по тях. Кражбите на всякакви елементи от пътната инфраструктура - знаци, мантинели, метални капаци на шахти, части от уличното осветление или от водонапоителни системи, също ще бъдат наказуеми. Същите санкции

ще важат и

за кражби

на метални

паметници

или части от тях.

Според вносителите на промените в НК за незаконното приемане или съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали, без физическото лице или фирмата да притежават регистрация или разрешение по закон, също трябва да се носи наказателна отговорност чрез лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5000 до 30 000 лв. Ако деянието е повторно, се предлага затворът да е от 2 до 10 години и глобата да скочи от 10 000 до 60 000 лв. Откраднатите и

нелегални

отпадъци се

отнемат в полза

на държавата,

ако не подлежат на връщане или възстановяване.

Българската асоциация по рециклиране (БАР) подкрепя напълно предложенията за промени в Наказателния кодекс, тъй като бизнесът настоява за подобни ефективни промени от дълги години, се казва в становище на браншовата организация. Те предлагат на народните представители да подкрепят внесения законопроект.

“Многократно сме изтъквали необходимостта от работещи текстове в Наказателния кодекс заради зачестилите случаи на кражби на метали и посегателствата над инфраструктурните съоръжения в енергетиката, транспорта, комуникациите и др. през последните години”, пише в декларация на БАР.

Оттам напомнят, че тези деяния не само засягат обществения интерес, но “в повечето случаи липсата на пътни знаци, релси, кабели, електричество реално застрашава живота и здравето на хората, причинява имуществени и неимуществени вреди на много голям кръг от граждани, а освен това

нанася щети за

стотици милиони

годишно

на държавни и частни компании в сферата на електроснабдяването, транспортната инфраструктура, топлофикациите, както и на фирмите за търговия с метали”.

В последните години дори все по-често кражбата на метали и посегателствата над инфраструктурата излизат извън граница и засягат повече от една държава.

Българската асоциация по рециклиране отбелязва и с все по-голяма тревога тенденцията за намаляване на площадките за скрап, които работят на светло и изпълняват тежките изисквания на закона. В същото време се увеличават онези, които са в сивия сектор и функционират незаконно или като автоморга, само чрез разрешение за събиране на пластмаса и хартия, или както е в повечето случаи - абсолютно нелегално и без никакво разрешение.

Според данните на МВР

кражбите

на метали

намаляват

в резултат на доброто сътрудничество между частния сектор, обществеността и институциите. Това обаче не означава, че посегателствата и оттам - разрастването на нелегалните пунктове за скрап, не продължават. Затова Българската асоциация по рециклиране настоява за по-голямо взаимодействие между институциите и засилена наказателна отговорност, която да служи като превенция срещу кражбите и сивата зона в рециклиращия бизнес.

В промените на НК са включени и

санкции за

неправомерно

присъединяване

към елмрежата

или газотранспортната, топлопреносната, ВиК и системата за пренос на течни горива. Предвиден е затвор до 3 години и глоба до 5000 лв. Същото е наказанието и за неправомерно въздействие върху електромери, водомери, топломери и др. уреди за търговско измерване.

Ако тези деяния причиняват вреди в големи размери, санкциите скачат на затвор от 1 до 5 г. и глоба до 10 000 лв. Предвидено е наказанието да отпадне, ако виновникът довроволно съобщи на орган на властта за извършеното престъпление и възстанови причинените от него вреди.

Под предложенията за промени в НК са се подписали Данаил Кирилов от ГЕРБ, Емил Димитров от Патриотичния фронт, Таско Ерменков от БСП, Петър Славов и Мартин Димитров от РБ, Явор Хайтов, Румен Йончев и Кънчо Филипов от БДЦ, Кирил Цочев, Лъчезар Никифоров, Георги Недков, Мариана Тодорова, Михо Михов и Светослав Белемезов от АБВ. Законопроектът, внесен от представители на всички политически сили, изразява дългогодишната позиция на министерството на околната среда и на браншовите организации за предприемане на радикални действия спрямо кражбите и злоупотребите с метали.