Владимир Путин трябва да управлява Европа, а Доналд Тръмп би бил "фантастичен" президент на САЩ, заяви шефът на "Формула 1" милиардерът Бърни Екълстоун. 

Говорейки на Седмицата на европейската реклама в Лондон, 85-годишният британски бизнесмен каза, че е стопроцентов привърженик на излизането на Великобритания от Евросъюза. "Мисля, че ЕС изгуби своята значимост. Точка", отсече той.

Когато негови събеседници припомниха на Екълстоун, че той е голям почитател на руския президент Владимир Путин, той отговори: "Той /Путин/ трябва да управлява Европа".

На въпрос дали Путин трябва да управлява Европа от Брюксел, бизнесменът заяви: "Не, ние трябва да се избавим от Брюксел, а Путин просто трябва да бъде главен".

"При него думите не се разминават с делата, той довежда работата до край. Хората не разбират какво точно той иска да направи.... А той иска да върне Русия там, където е била по-рано", добави Екълстоун.

Запитан за отношението му към един от фаворитите в президентската надпревара в САЩ - републиканеца Доналд Тръмп, Екълстоун отговори: "Мисля, че той би бил фантастичен /президент/. Убеден съм, че той е много по-гъвкав от останалите. Ако той направи грешка, най-вероятно ще каже: "По това време това беше добра идея".

Списание "Форбс" оцени през 2014 г. състоянието на Екълстоун на 4,2 милиарда долара, поставяйки го на 12-о място в списъка на най-богатите британци, пише Би Би Си.

През същата тази 2014 г. милиардерът се изправи пред съда в Мюнхен по обвинения за даване на милиони подкупи. Ако беше осъден, Екълстоун беше заплашен от 10 години затвор, но съдът се съгласи да прекрати делото срещу шефа на "Формула 1" в замяна за 100 милиона долара, които той да плати.

Беше съобщено, че съдиите са проявили толкова снизходително отношение предвид преклонната възраст на обвиняемия.