Футуристичните промени в космическата, авиационната и транспортна индустрия няма да дойдат от традиционните големи играчи, а от малки стартъп компании. По-евтини сателити, по-добри самолети, летящи коли и космически жилища вече работят или биват разработвани и идват от малки предприемачи.

Такова послание отправиха две различни презентации по време на Webit.Festival в София, идващи от две страни на аерокосмическия сектор – Европейската космическа агенция (ЕСА) и акселерейтър компанията „Starburst” (Старбърст), предава репортер на БГНЕС.

„Космосът е високотехнологична, но традиционна индустрия. Когато изпращам нещо в космоса, ми е нужно да съм сигурен, че технологията е сигурна и работи. Това прави пътя труден за нови технологии“, обясни Лус Диас, технически инженер и ръководител на „Брокер инкубатора“ на Европейската космическа агенция, отговорна за изстрелването на 80 сателита в последните 50 години.

Подобна е ситуацията в авиационното инженерство според вижданията на Франсоа Шопар, основател и ръководител на „Старбърст“.

„Представете си колите от 60-те. После колите сега – много подобрения по много различни начини – форма, анатомия... Същото е при колите, влаковете. Сега си представете самолетите. Реално в дизайна и функциите няма големи промени от 60-те години досега... Наред с това пътникът с iPad има повече компютърна мощ от пилота“, сравни Шопар.

Това отново се дължи на изискванията за сигурна технология от една страна, и позицията на големите космически и авиационни „играчи“, смята французинът. Същевременно подобрени технологии като свръхзвуковия пътнически самолет „Конкорд“ или космическите совалки, постигнати в последните 50 години, в последствие се оказват неустойчиви и спират да съществуват.

Играта обаче се променя, както през погледа на ЕСА, така и през този на „Старбърст“.

„Вместо да се изстрелват големи и скъпи сателити, по-малки компании правят тясно специализирани, по-малки и евтини машини“, даде пример Диас.

Компании като „PlanetLabs” пускат малки сателити, които се занимават само с наблюдение, снимайки покриваната от тях земна площ. „OneWeb” от своя страна имат постепенно реализиращ се проект за 900 малки сателити, благодарение на които качествен интернет да бъде достъпен във всички райони на Земята, които в момента са лишени от такъв.

Други компании, като „BlueOrigin” или „SpaceX” на известния високотехнологичен предприемач Елон Мъск, вече имат успешни опити на изстрелване на космическа ракета, която после каца отново на Земята.

„Когато Мъск започна всички му се смееха. Сега „SpaceX” струва 12 милиарда долара“, изтъкна Шопад.

Неговата „Старбърст” подкрепя вече реализиращи се авиационни и космически проекти на малки предприемачи, които изглеждат като големи правителствени начинания за постигане на идеи от научната фантастика.

„Компанията „Flike” разработват летящ мотор, който прилича на тези в „Междузвездни войни“ и вече имат 15-минутен успешен полет... „Lilium Aviation” правят летящите коли от „Петия елемент“, с малки двигатели в крилата и също вече имат успешни опити“, изтъкна Шопар само някои от над 3000 стартъп идеи, на които „Старбърст“ помага.

Друга такава е „Bigelow” - космически жилищни модули от по няколко апартамента, които също имат готови прототипи. „Astrorobotics” и „Moon Express” от своя страна частно разработват апарати за кацене и придвижване по Луната и Марс. „Aerion” целят разработка на нов реактивен самолет като „Конкорд“, който да предлага по-бързи полети, за тези, които могат да си го позволят. Компанията цели разработка на успешен прототип до 2022 година.

„Всичко това се случва сега“, обобщи Шопар.

Големите играчи, като космически агенции и авиостроители, все още имат ноухау за много от нещата в тези сектори. „Старбърст“ цели да улесни връзката между стартъпите и големите държавни и частни компании в сектора.

Европейската космическа агенция има свой отговор. „Брокер инкубатора“ на агенцията използва нейните над 130 патента за различни технологии в помощ на над 250 стартъп идеи.

По този начин сензори, използвани в сателита „Proba V” на ЕСА, сега се употребяват при изследвания на различни видове рак. Друг стартъп използва технологии на космическата агенция в устройство за засичане на буболечки в хотели, което може да послужи на здравните инспектори. Патентите на ЕСА служат при разработката и на други проекти, свързани с наблюдение на Земята от космоса или разширяването на комуникационните възможности.

Независимо дали през бизнес акселератори или агенции с правителствено финансиране, летящите мотори или космическите апартаменти могат да бъдат въпрос на малки иноватори.