Осъденият масов убиец Андерш Брайвик осъди Норвегия за „нехуманно” отношение при затворническия му престой, пише АФП.

Брайвик е извършител на два терористични атентата на 22 юли 2011 година, в които загинаха над 70 души. В единия от тях 37-годишният атентатор откри огън в младежки лагер в о-в Утьой на тогава управляващата Норвежка работническа партия и застрела 69 души. Преди това поставена от него бомба се взриви в столицата Осло и доведе до смъртта на 8 души.

Брайвик призна за престъпленията веднага след залавянето си, без да се смята за виновен. Той беше осъден на 21 години затвор – максималната присъда по местното законодателство.

Терористът съди норвежката държава за нарушаване на две клаузи от Европейската конвенция за правата на човека. Едната от тях гарантира правото на личен и семеен живот и кореспонденция, а другата забранява нехуманното отношение и изолация на затворници.

"Съдът заключи, че условията в затвора представляват нехуманно отношение", гласи решението на районния трибунал в Осло, което се оповава на факта, че нацисткият масов убиец е бил държан в изолация от другите затворници почти 5 години. Според съда обаче правото на Брайвик на кореспонденция не е нарушено.

През престоя си в затвора масовият убиец стана студент по политически науки, а преди това обяви намерението си да създаде политическа партия, която законно да разпространява крайнодесните му виждания.

При изслушване по същото дело миналия месец, Брайвик изпъна дясната си ръка в нацистки поздрав към присъстващите медии.