НАТО и Русия са провели „откровени и сериозни” разговори, въпреки „дълбоките различия” помежду им. Това заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг след първата съвместна среща между Алианса и Москва от 2014 година насам.

„Имахме много откровена, сериозна и всъщност добра среща. Съюзниците на НАТО и Русия имат различни виждания, но изслушахме какво всеки има да каже”, заяви Столтенберг, цитиран от АФП.

Срещата на Съвета НАТО–Русия на ниво посланици в Брюксел е първата след пламването на кризата в Украйна и анексирането на Крим от страна на Москва.

Тя беше свикана по инициатива на Алианса. Русия беше представена от постоянния си представител в НАТО Александър Грушко. Съветът се проведе в обичайния формат с участието на ръководителите на мисии на всички 28 членки на Северноатлантическия пакт.

В дневния ред на заседанието фигурираха три основни въпроса – Украйна, Сирия и проблемите със сигурността в Европа.

„Имаме дълбоки различия що се отнася до кризата в Украйна”, заяви Столтенберг, като добави, че НАТО и Русия са съгласни относно нуждата от стриктно спазване на Минските договорености.

Друг проблем са руските бомбардировки в Сирия. Миналата седмица напрежение породиха и агресивни маневри на руски самолети срещу военна техника на НАТО в Балтийско море.

„Съгласни сме, че е в интерес на всички е да оставим каналите за политически диалог отворени. Това е както необходимо, така и полезно, особено във времена на напрежение, като сегашните”, добави Столтенберг.