Специализираната прокуратура и ГДБОП провеждат операция във Фонда за лечение на деца. До момента са арестувани 8 души, сред които и директорът на фонда Павел Александров, предаде БГНЕС.

В 12.30 днес Фондът за лечение на деца е трябвало да проведе заседание, но вместо това са нахлули прокурори и разследващи полицаи от ГДБОП в сградата на фонда, намираща се до Центъра по хигиена.

Разследването по досъдебното производство е за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Участници в групата са длъжностни лица от Център Фонд за лечение на деца, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи.

Задържани за срок от 24 часа са 8 лица, сред които е и директорът на фонда – Павел Александров. Към момента се извършват предварително разрешени от СпНС претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели, съобщиха от прокуратурата.

Фондът подпомага лечението на деца до 18 години, които не могат да бъдат осигурени в България или които не се финансират от Националната здравноосигурителна каса.

Днес е трябвало да се проведе заседание на обществения съвет към фонда. Когато идват към 12.30 ч. обаче членовете му виждат посочената зала празна, не могат да открият никого по телефона, нито от администрацията на фонда, нито директора. „И така се срещнахме с представителите на ГДБОП на етажа. Разбрахме,че директорът на фонда Павел Александров е задържан за 24 часа – арестуван. Това е. Останалото е нашето изумление какво точно се случва, защото откакто Павел Александров се върна държим и получаваме много точна сметка и отчет при всяко едно наше желание - при някоя неточност или някое съмнение за нещо, винаги сме получавали информация. На този етап нямаме капчица подозрение за някакви нередности във фонда и това е едно наше голямо изумление“, разказа журналистката от БНТ Мария Чернева, която е член на съвета от 2,6 години. За заседанието, което е трябвало да се проведе днес, имало едно дете, което се нуждае от спешно решение, защото имал доста бързо развиващ се тумор. От обществения съвет затова и веднага се обаждат в МЗ да уведомят, че има дете, което не може да чака.

Чернева категорично отхвърля възможността да е възможно да се одобрят документи на дете или да не се одобрят - без обществения съвет да е казал своето мнение по въпроса. „Не би трябвало. Ако нещо се е случило подобно, то е без наше знание“, каза тя. За последната проверка, заради която се оказало, че са били забавени плащания от обществения съвет са били уверени от зам.-министър Ваньо Шарков, че нарушенията са административни леки.Мария Чернева сподели, че директорът на фонда е бил дълго време в болнични, има претърпяна сърдечна операция. „Самият той няколко пъти е изказал намерение, че може би е време да се откаже, заради здравословното си състояние“, каза тя.

Притеснения на членовете за здравето на директора на фонда, тъй като е претърпял тежка операция изрази и друг член на този съвет Красимира Величкова. „Дойдохме на заседание и аз даже не успях да стигна до горе. Колегите се обадиха, че са дошли от ГДБОП и Павел Александров е задържан. Това е всичко, което знаем. Както вероятно си спомняте, преди няколко месеца ви алармирахме за това, че се бавят плащанията от Министерство на здравеопазването към Фонда, което а забавя лечението на деца. Тогава си спомняте, че аргументите на министерството бяха, че текат проверки, че има доклад за нарушения. Ние, като Обществен съвет, сме информирани само за това, че има дребни административни нарушения“, каза тя на заседанието трябвало да бъдат разгледани случаите на 43 деца. Целият екип на Фонда по думите й е не повече от 10 души.

БГНЕС припомня, че през октомври 2013 г. Павел Александров бе освободен от директорския пост във Фонда за лечение на деца в чужбина. Причината тогава бе проверка на Инспектората на Министерство на здравеопазването във фонда, която констатира административни нарушения. На негово място застана Ива Станкова.

През 2014 г. служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков върна Александров на поста.

Павел Александров застана начело на фонда още през октомври 2010 година.