Бившият румънски президент Траян Бъсеску е заподозрян в пране на пари. Това съобщи самият той на страницата си в социална мрежа.

“Бях информиран, че съм заподозрян в пране на пари във връзка с дело, свързано с покупката на земя и къща през 2000-та и съответно през 2002-ра година, което е започнало заради иск, подаден от господин Чувику”, отбеляза бившият държавен глава. Той добави, че през юни 2012 година прокуратурата не е разрешила да започне делото, но то бе възобновено през 2015 година, след като Бъсеску вече не бе президент.

“Разбира се, че аз ще се явя в прокуратурата, веднага щом ме извикат”, уточни Бъсеску.

Румънската преса вече писа, че като столичен кмет преди години Бъсеску е придобил парцел от 3,700 квадратни метра в столичния район Беняса за 1,4 млрд стари леи (около 70 000 долара). След това той го продал 4 пъти по-скъпо и със спечелените пари си купил вила.

Това не е първият корупционен скандал, свързан с бившия държавен глава. В началото на тази година съд осъди на 4 години затвор родния му брат Мирчу. По данни на следствието срещу подкуп той обещал да привлече брат си в качеството му на президент за освобождаването от затвора на осъден за убийство престъпник Санду Ангел. Бъсеску отказа да подаде оставка по искане на Сената след ареста на брат му с довода, че няма никакво отношение към случая. След това обвинения в корупция и други злоупотреби бяха предяви срещу президентския племенник Драгоша и зетя Раду Прикопа, фигуриращ в разследването на случай, в който е замесен синът на бившия молдовски президент Сергей Лучински.

През последните години на подсъдимата скамейка в Румъния се оказаха бившият премиер, няколко министри, а също десетки високопоставени представители на правосъдието и полицията.