Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се опитва да успокои гнева, който предизвика резолюция на оглавяваната от нея световна резолюция за свято място в Йерусалим. Според Израел резолюцията „пренаписва историята“, пише в. „Дейли Мейл“.

Бокова призовава за „уважение и диалог“ по въпроса за комплекса с джамията Ал Акса, почитан и от мюсюлманите, и от евреите, които го наричат Храмовия хълм. „Йерусалим е свещена земя за три монотеистки религии, място на диалог за всички евреи, християни и мюсюлмани. Нито не трябва да бъде предприемано за нарушаване на неговия интегритет и автентичност“, гласи становището на генералния директор на ЮНЕСКО. „Само уважението и диалогът могат да изградят доверието, от което ние се нуждаем, за да вървим напред.“

В четвъртък изпълнителният съвет на ЮНЕСКО прие резолюция, озаглавена „Окупираната Палестина“, представено т няколко арабски страни. Документът възмути Израел, който е споменат в резолюцията няколко пъти като „окупационна сила“, а святото място е наричано само с арабското му име. Резолюцията критикува Израел за „разкопки и работи“ в анексирания Източен Йерусалим и призовава да бъдат прекратени „агресията и незаконните действия срещу свободата на поклонение и достъп на мюсюлманите“ до святото за тях място. С документа Израел също така е обвинен за „поставянето на фалшиви еврейски гробове в мюсюлмански гробища“.

Комплексът в Източен Йерусалим, който е превзет от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г., а след това и анексиран, което действие няма международно признание, отдавна е гореща точка на конфликта между израелци и палестинци.

Според библейското предание първият и вторият еврейски храмове са били разположени на това място, преди вавилонците и римляните да ги разрушат.