Варненската окръжна прокуратура внесе в Окръжен съд Варна обвинителен акт за извършено през септември 2014 г. престъпление от трима митнически служители (специалист, старши специалист, главен експерт в Митница Варна), чиито професионални задължения били свързани с пазене или управление на чуждо имущество в склада за съхранение на вещи на Митница Варна.

Предмет на престъплението, квалифицирано длъжностно присвояване с улесняващо го предходно престъпление по служба, били дезодоранти и ароматизатори, иззети от митническите власти поради наподобяването на известни търговски марки в наименованията им. Вносителят не притежавал права да разпространява в търговската мрежа тези марки. Съобразно Регламент (ЕС) №608/2013 г. на Европейския парламент и на Съвета от 12.06.2013 г. тези стоки подлежали на унищожение.

Обвиняемите предали на няколко пъти на собствениците на фирмата, значителна част от иззетата стока, като последните я върнали в складовата си база за реализиране в търговските обекти.

Били задържани при поредното предоставяне на иззета стока от органите на МВР, които провели успешни оперативни мероприятия за разкриване на престъпната им дейност.

Общата стойност на присвоеното имущество е 147 861,50 лв., надхвърляща около 435 пъти стойността на минималната работна заплата.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите митнически служители могат да получат наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години.