Някои от широко използваните лекарства увеличават риска от развитие на болести като деменция и Алцхаймер на по-късен етап от живота, предупреждават учените в ново изследване, публикувано в „Индипендънт”.

Учените смятат, че са открили връзка между продължителната употреба на някои лекарства като тези за сенна хрема, безсъние и депресия и риска от мозъчни проблеми. По-конкретно някои хапчета могат да доведат до намаляване на размера на мозъка.

Лекарствата, известни като антихолинергични средства, които блокират химикала, пренасящ електрически импулси между нервите, водят също така до понижаване на мозъчната активност.

Изследването, ръководено от екип на Университетското училище по медицина в Индиана, е проведено върху 451 души, 60 от които са приемали поне едно лекарство с антихолинергичен агент. Те установили, че приема на такива медикаменти води до намаляване на размера на мозъка, причинявайки т.нар. „мозъчни кухини”. Те влияят на краткосрочната памет, вербалното мислене, способността за разрешаване на проблеми, по-ниски нива на метаболизма на глюкозата – барометър за мозъчната активност.

„Тези открития ни предоставят много по-добро разбиране за това как този клас лекарства могат да действат върху мозъка по начин, който може да повиши риска от когнитивни нарушения и деменция”, обясни д-р Шанън Рисачър, асистент професор по радиология в училището и водещият автор на доклада.

Връзката между някои лекарства и Алцхаймера, например, е правена и преди, но това е първото изследване, доказващо биологичната основа на когнитивните проблеми, обясниха учените.