Бившият вицепрезидент на американската компания „Тесла мотърс” (Tesla Motors) Крис Порит се присъедини към "Епъл" (Apple Inc.). Той ще оглави разработките на проекта за електромобил под кодовото име "Титан". Това съобщи специализираното интернет издание Electrek.

Според информацията, цитиран от РИА”Новости”, той ще замени Стив Задески, който ръководеше секретния проект "Титан" до този момент. Задески подаде оставка през януари.

на Electrek, шефът на "Епъл” Тим Кук постепенно формира екип от висококвалифицирани специалисти за създаването на електрически превозни средства. Нищо чудно, че главата на „Тесла” Елън Мъск нарича „Епъл” "гробище на Тесла". "Те наемат хора, които сме уволнили, помежду си на шега наричаме „Епъл” „гробище на Тесла". Ако не си постигнал своето в нашата компания, отиваш да работиш в „Епъл”, казва Мъск.

Според вестник "Уолстрийт джърнъл” Кук планира да завърши проекта "Титан" през 2019. По това време е вероятно „Епъл”да създаде прототип, но все още няма да е готова да предостави на потребителите завършен и преминал всички етапи на тестване краен продукт.

От „Епъл” отказали коментар за публикацията. По-рано тази година медиите съобщиха, че компанията, в атмосфера на секретност, работи за създаването на електрически превозни средства, които няма да могат да бъдат готови преди 2020. Агенция „Блумбърг” посочи по това време, че компанията вероятно ще се нуждае от повече време - до 7 години.

Представители на другата голяма технологична компания в САЩ – „Гугъл” ( Google) по-рано обявяваха, че нейни служители също разработват електромобил. Те посочваха, че колата може да бъде готова до 2017 г. и че тя ще се управлява от компютър без помощта на водача.