Европейските граждани са по-загрижени за „Брекзит” от самите британци, показва ново проучване, проведено два месеца преди вота във Великобритания за съдбата на страната в ЕС.

Изследването на пет европейски държави показва, че 78% от германците, повече от 2/3 от испанците и 60 на сто от французите искат Великобритания да остане в ЕС.

Тези цифри изпреварват 38-те на сто от британците, които подкрепят оставането в Съюза. Малко повече от 34% от гражданите на Острова искат да напуснат европейското семейство.

Въпросът ще бъде подложен на референдум на 23 юни, когато британската общественост ще гласува дали ще остане част от 28 – те членки на Европейския съюз или ще продължи сама.

Изследването показва, че очакванията на повечето европейски народи са Лондон да остане столица от ЕС. Само във Франция са по-скептични, като 52% прогнозират „Брекзит”.

По въпроса с последиците от напускането, само една десета от британците смятат, че икономиката ще се подобри, 38% казват, че ще се влоши, а за 21 на сто от анкетираните няма да настъпи никаква промяна във финансово отношение.

Континенталните им съмишленици не са толкова обнадеждени. Две трети от германците, 43 процента от испанците, 39 на сто от поляците и 33 на сто от французите прогнозират, че „Брекзит” ще навреди на икономиката на ЕС.

Проучването е проведено от TNS в периода между 4 и 14 април във Франция, Германия, Испания, Полша и Великобритания.