За мюсюлманките от ромската махала на Пазарджик е неприемливо да не носят бурки, въпреки твърденията, че взимат пари - по 120 лева месечно, за да покриват лицата си.

"Никакви пари не дават", твърди пред Dnes.bg жена, на която се виждат само очите.

"Ако някой й дава пари, аз ще спра съпругата ми да се забулва", отсече мъж от махалата.

Твърди, че бурката е част от традиционното облекло на жените в ромската махала на Пазарджик, макар модата със забулването в града да плъзна през последните няколко години.

"Аз исках да се забуля напълно, но когато отивам в болница с детето, ми проверяват чантата, търсят бомба. Ние не сме лоши, дойдохме тук да уплашим някой ли, все едно сме от друга планета", оплака 32-годишна жителка на ромската махала.

Припомняме ви, че кметът на Пазарджик Тодор Попов поиска пълна забрана на носенето на бурки, но само в обществените сгради.

Група общинари от Патриотичния фронт обаче се възпротивиха и настояха за по-сурова наредба, която да забрани носенето им и на улицата.

Общинският съветник Благо Петров обяви вчера, че ПФ започват консултации по темата с другите политически формации, представени в Общинския съвет в Пазарджик. По думите му подкрепа за тяхната идея вече са дали АБВ и РБ.

"Само служителите в институциите ли са граждани на общината, нима тези, които вървят по улиците не са и съответно не трябва да се гарантира тяхната сигурност", коментира Петров, който е и областен лидер на НФСБ.

Според него забрана за облекло, което не дава възможност да се идентифицира човекът, който го носи, трябва да има за улици, паркове, площади и търговски обекти.

Петров допълни, че в личния си имот всеки има право да бъде облечен, както желае, но на обществени места, трябва да спазва правила.

Патриотът съобщи, че за 22 април е насрочено обществено обсъждане на предложението на НФСБ за промяна на наредбата. Окончателното решение трябва да се вземе на 27 април.