Испанската полиция задържала мароканец в Палма де Майорка, заподозрян за близки връзки с "Ислямска държава". Световни медии разпространиха видео, на което се вижда мъж с белезници, който е арестуван от маскирани ченгета. Лицето му е скрито със сива тениска, а името му все още не е известно.

Смята се, че заподозреният е набирал и подпомагал изпращането на бойци, които трябвало да се присъединят към войските в Сирия и Ирак. Освен това се предполага, че той е човекът, който трябвало да задейства бъдещи атаки в Испания и Европа.

Отряд от 15 испански спецполицаи са участвали в ареста на заподозрения. Те са го задържали в апартамент в Палма де Майорка рано сутринта.

Новината за ареста бе оповестена след като стана ясно, че "Ислямска държава" планира терористични атаки в Европа през лятото. Основна мишена са туристически дестинации, а джихадистите планирали да влязат в курортите като продавчи на сладолед и тениски.

Медии в Германия съобщиха, че Ислямска държава изпраща джихадисти по курортите да продават освежаващи напитки. Планът обаче е те да се самовзривят с жилетки или да активират бомби, заровени под шезлонги в Испания, Франция и Италия.



Германските спецслужби са научили за кървавия план на "Ислямска държава" от италианските си колеги. Италианските власти от своя страна са научили информацията от сигурен източник в Африка.

Вече има конкретни планове джихадисти да се представят за бежанци, които сервират храна, напитки или продават плажни аксесоари и тениски на туристите. Планът на терористите обаче включва и използване на автоматично оръжие на оживени плажове, самоубийствени взривове и експлозиви, заровени в пясъка под шезлонгите.

„Това може да бъде изцяло ново измерение на терора. Ваканционните плажове не могат да бъдат защитени”, коментира експерт пред „Билд”. Миналата година 38 души загинаха, след като въоръжен мъж откри огън на плажа в Тунис.

Германия все още не е отправила предупреждения за евентуални терористични атентати към хората, които планират да пътуват в чужбина за лятната си отпуска.