Френското правителство планира да удължи извънредното положение след атентатите от 13 ноември до края на юли, обяви френският премиер Манюел Валс в ефира на радио „Франс инфо”.

„Вътрешният министър Бернар Казньов ще представи на днешното заседание на Съвета на министрите проектозакон за удължаване на извънредното положение с два месеца. След което предложението ще бъде гласувано в парламента”, обяви Валс.

В момента извънредното положение в страната е в сила до 26 май. Влас аргументира предложението за удължаване на извънредното положение с продължаващата терористична заплаха във Франция.

Той подчерта необходимостта да се гарантира сигурността по време на Европейското първенство по футбол във Франция между 10 юни и 10 юли.

Извънредното положение в страната беше въведено и одобрено от парламента след терористичните атаки на 13 ноември 2015 г,. в Париж, когато загинаха 130 души, а стотици други бяха ранени. Първо извънредното положение беше въведено за 12 дни, а след това беше удължено с три месеца. В края на февруари парламентът го удължи с още три месеца.