Екипи на ЧЕЗ и полицията са открили незаконно ползващо ток елитно столично заведение. То е било свързано към кабелната мрежа чрез прокопан канал по булевард "Мария Луиза". Незаконно изградената връзка вече е прекъсната и случаят се разследва, съобщиха от доставчика на ток в Западна България.

Заведението е ресторантът 6060 Bar & Dinner, установи проверка на Mediapool.

"Подобни деяния са изключително опасни. Те нарушават целостта на мрежата и може да предизвикат прекъсвания и аварии, от които потърпевши могат да бъдат редовните клиенти. По-страшното е обаче, че тези престъпления създават опасност за човешкия живот и за националната сигурност. Затова ние не спираме да призоваваме за по-строги санкции и прилагане на закона в цялата му строгост срещу извършителите и облагодетелстваните от кражбите на ток“, каза Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби“ в „ЧЕЗ Разпределение България“, цитиран от компанията.

Нейни проверки през 2015 г. са установили, че почти всеки десети потребител краде ток. От извършени 66 415 инспекции за нерегламентирано електроснабдяване в Западна България са констатирани 6458 случая на незаконно потребление на ток. На нарушителите е дотаксувана електроенергия в размер на 31 575 000 киловатчаса.

С 1566 повече са установените кражби през 2015 г., в сравнение  с тези през 2014 г., когато компанията констатира 4892 случая на незаконно потребление.

ЧЕЗ припомня, че кражбите на ток отнемат от компанията финансов ресурс, който би могъл да се използва за развитие и модернизация на мрежата, както и за подобряване на услугите за над двата милиона свои клиенти.

Същият е и проблемът с кражбите на кабели и масла от подстанции и трафопостове. Поредната такава е извършена в обект, захранващ столичните квартали "Подуяне", "Хаджи Димитър", "Гео Милев" и част от центъра на София. В подстанцията "Подуяне" неизвестни проникнали с взлом като разрушили носеща стена в проходим колектор. Крадците са обелили  5000 метра меден кабел средно напрежение. Щетите възлизат на над 100 000 лв.