Правната комисия на парламента прие и на второ четене правилата: Без социология в медиите 21 дни преди вота. Забраняват местните коалиции от партии. Секциите ще отварят с час по-късно.

Революционно нововъведение в избирателната бюлетина - отговор “Не подкрепям никого”, прие правната комисия на Народното събрание, като утвърди и на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

С това се търсят два ефекта - допълнително увеличение на активността и редуциране на дела на невалидните бюлетини, обясни след заседанието секретарят на парламентарната група на РБ Димитър Делчев (ДБГ).

Забранява се огласяването на социологически проучвания по време на цялата кампания преди всякакъв вид избори, прие изненадващо комисията по предложение на Патриотичния фронт и ГЕРБ. До момента съобщаването на резултати от социологически сондажи бе забранено само в деня за размисъл.

Кампанията се съкращава с една седмица - на 3 седмици вместо месец. Така се предотвратявало изпадането в апатия на избирателите, разясни шефът на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ. От друга страна, се щадял по-скромният бюджет на малките партии. Във Франция кампаниите са 14 дни, в Чехия - 16, даде пример Кирилов.

По негово предложение парламентаристите осигуриха с час повече сън за гласоподавателите и за членовете на секционните комисии, като изместиха началото и края на изборния ден с часа - от 7 до 21 ч вместо от 6 до 20 ч. В ГЕРБ били склонни и на по-ранно приключване - още в 19 или 20 ч.

Както първи “24 часа” писа, управляващите залагат задължително гласуване и дерегистрация от избирателните списъци на хората, неупражнили правото си. Така ако пожелаят да участват в следващ вот, ще трябва да заявяват желание да бъдат възстановени до 30 дни преди датата на провеждането му.

В цялата страна партиите ще се явяват на вота с единна номерация по жребий, теглен от ЦИК.

От есента българите в чужбина ще си имат свой многомандатен избирателен райони - 32-и, който ще вкарва до 4-ма депутати в парламента.

ГЕРБ предлага електронното гласуване да е експериментално до редовния парламентарен вот през 2018 г. Това е един от въпросите, по които партията на Бойко Борисов влиза в сблъсък с РБ. От блока го искат незабавно. Освен това настояват за машинно гласуване и броене, което бе отхвърлено, както и за запазване на сегашния принцип на преференциите.

Забраняват се местните коалиции, реши мнозинството по предложение на ПФ. В отделните избирателни райони ще се регистрират само инициативни комитети, а не коалиции от партии. Те могат да издигат само по 1 съветник. Коалициите ще се регистрират само на национално ниво в ЦИК.

За да довършат всички текстове от кодекса, от комисията ще работят до късно тази нощ(вторник срещу сряда - б.а.). Целта е още в четвъртък правилата да влязат за окончателно приемане от пленарната зала.