Невъобразимо бърз обществен транспорт, който заедно с това да е търговски печеливш.

По този начин беше представен проектът за транспортна система "Хиперлууп" (Hyperloop) на световноизвестния технологичен предприемач Елон Мъск в рамките на Webit.Festival 2016 в София. Презентацията осъществи изпълнителният директор на "Хиперлууп" Дирк Алборн.

"Дойдох тук с два самолета, което не е много забавно. Представете си капсула, пълна с хора, намираща се в тръба. В тази тръба създавате среда на ниско налягане, чрез вакуумни помпи, които изсмукват въздуха. Така капсулата, подобно на самолет на голяма височина, може да изминава големи разстояния със съвсем малко енергия", описа Алборн "Хиперлууп".

Идеята за свръхбърз пневматичен влак се ражда още в началото на 19-век, като някои работещи варианти функционират през същото столетие в Лондон и Ню Йорк. Няколко неуспешни проекта, част от които държавни, се раждат и през 20-век, преди през 2012-та година собственикът на "Тесла" и „SpaceX” Елон Мъск да се захване с идеята.

В първоначалните представи на разработчиците, „Хиперлууп“ тръбата може да позволи скорост на придвижване на капсулата в нея до 1200 км/ч. В момента през няколко компании, една от които е „Хиперлууп Траспортейшън Технолоджис“ на Дирк Алборн, се разработват тестови трасета за тръбата.

"Живеем в страхотни времена, защото като предприемачи търсим проблемите, а едва ли има по-голям проблем от този тип транспорт. Не мисля, че някой се наслаждава на пътуването. Наслаждаваш се на дестинацията, но не и на придвижването. Нито една железница или метросистема в света не е удобна", описа идеята Алборн. Друг проблем е, че железниците и метросистемите, иначе най-екологичният начин за придвижване, винаги са губещи предприятия, на които са нужни субсидии от общини.

„Цялата система се захранва с алтернативна енергия, което намалява разходите по функционирането. По този начин имате релсова транспортна система, която може да е печеливша. Така една 600 километрова система може стане печеливша само за 8 години“, обясни Алборн, който разкри и други интересни начини, по които такъв проект може да се окаже печеливш.

„В "Хиперлууп" няма прозорци. Работим върху проект, в който използваме сензори за проследяване на движението на главата и екрани. Така симулираме прозореца. Влизайки в "Хиперлууп", ти влизаш във виртуален свят. Представете си това като Джурасик свят или света на Терминатор. Това е приятно прекарване, добре е и за превозвача, който изкарва пари от реклама. Работим и върху други такива идеи", обясни още Алборн.

Сговорна дружина

По-интересен е начинът, по който самото създаване на "Хиперлууп" се осъществява. Техническите разработчици, финансовите дарители и всички останали работят в рамките на едно общество с различни звена, включващо над 30 000 души. За целта първоначално е използвана стартъп платформата "JumpStartFund", зад която отново стои Алборн.

"Ние сме в 21 век, правим всичко онлайн – покупки, химическо чистене, намираме си партньор, в Америка можем да се разведем онлайн. Когато се прави компания обаче, аз и ти отиваме на бар и започваме да си говорим. Започва се работа и след 6 месеца установяваш, че никой не иска продукта ти. Повечето стартъпи приключват тук.

Ако използваш интернет и намериш стотици, хиляди хора, които изпитват такава страст към заниманието ти, каквато и ти, тогава изграждаш по-добра компания. Работиш с най-добрия специалист в света, дори той да се намира в Япония“, обясни Алборн. Наред с това, участващите специалисти и ръководители получават и акции в компанията.

„Много често стартъп предприемачи ми казват: „Трябва да събера 50 000 долара за да наема девелопъри, програмисти...“. Не ти трябва да събереш пари, а да имаш добра програма. Ако не можеш да намериш хора, които изпитват страст като теб, няма как да стане“, смята Алборн.

„Ако направиш такъв проект по традиционния начин и разчиташ на държавно финансиране, политиците се сменят, дневния ред също и затова тези проекти не са успели. Ние правим не компания, а движение. Намираш последователи и те ти помагат“, допълни американският предприемач.

В рамките на разговора ръководителят на Webit Пламен Русев разкри, че е успял да срещне Алборн с българския президент Росен Плевнелиев и в рамките на тройната среща Русев споделил мечтата си за „Хиперлууп“ линия по пътя на „Ориент Експрес“. "Ако искате да видите „Хиперлууп Ориент Експрес“, всички можете да участвате в създаването му", завърши в своя си краудсорсинг стил Алборн.

Webit.Festival 2016 беше открит днес в София Тех Парк. Събитието, насочено към предприемаческите идеи, свързани с новите технологии, ще продължи 2 дни, а централната му идея е да развива София като столица на новите дигитални пазари.