Турското правителство предупреди ЕС, че ще прекрати изпълнението на споразуменията с блока по бежанската криза ако Евросъюзът не спази обещанието си по сделката да предостави безвизов режим за пътуване на турците през юни.

Предупреждението от Анкара дойде в момент, когато различни институции на ЕС преглеждат прилагането на плана, месец след като Турция и ЕС сключиха противоречива сделка, целяща спиране на нелегалната миграция към Европа в замяна на финансови и политически ползи за Анкара. „Турция е сериозен събеседник. Тя прави каквото е обещала и няма да позволи отстъпления при прилагането на това, което е било обещано“, заяви късно в понеделник премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от в. „Хюриет“.

„Това е съвместно споразумение. Ако ЕС не може да направи изискването от него необходими стъпки, след това, естествено, не би могъл да очаква Турция да направи тези стъпки“, подчерта Давутоглу на пресконференция, когато беше запитан да коментира информациите, намекващи, че ЕС има намерение да въведе ограничения на сделката с Турция по отношение на перспективите за безвизово пътуване.

Споразумението от 18 март откроява мерки за укротяване на най-тежката бежанска криза в Европа след Втората световна война, включително засилени проверки от страна на Турция и връщане на мигранти, които са стигнали до гръцките острови, в Турция. В замяна е планирано Турция да получи ползи, включително безвизов режим на пътуване на своите граждани в Европа от юни „най-късно“.

Но за някои страни членки от ЕС перспективата за безвизово пътуване на турците е много противоречива. Насрочено е на 20 април Европейската комисия да представи констатациите си относно споразумението ЕС-Турция., докато Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламентаще обсъди доклада на ЕК за напредъка на Турция за покриване на изискванията на ЕС за визова либерализация на 21 април. Парламентът, както и съветът, ще трябва да одобрят предложението за освобождаване населението на Турция от изискването за изваждане на виза за пътуване до Европа. „Поддържам убеждението си, че, ако е рекъл Господ, през юни ще бъдем освободени от визите. Ако това не се случи, тогава, разбира се, никой не може да очаква Турция да се придържа към своите задължения“, каза Давутоглу преди отпътуването си за Старсбург, където ще се обърне към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по време на пролетната му сесия.